Ma declar in mod definitive si irevocabil un fan al pastelor. Cu partile lor bune si mai putin bune, un lucru este cert: italienii astia stiu sa manance. Si stiu sa manance pentru ca stiu sa gateasca, cel mai probabil, marea lor majoritate. Pentru ca m-am decis sa imprumut de la ei tot ce este mai bun, m-am ambitionat sa rup cateva ore din programul meu si sa fac niste tortellini ai spinaci, astfel incat sa-mi aduc aminte cu placere de toate vizitele in Italia.

Prin urmare, am procedat astfel:

 

  1. Pentru pastele fresche:

200 g faina tip 000

100 gr pesmet

4 oua (atat albusul cat si galbenusul)

 

Mod de preparare:

Voi aborda modalitatea de preparare a pastelor putin mai sumar, pentru ca mi-am propus sa va povestesc pe larg procedeul, zilele acea, in rubrica How-To, insa nu este mare inginerie.

Eu am ajuns la cantitatile de mai sus, desi, atat in carti cat si pe interent veti gasi parametrii diferiti. Mie asa mi-au iesit cel mai bine.

IMG_7607

Utilizand un bol, mixati faina cu pesmetul pana obtineti o compozitie omogena. Adaugati ouale si amestecati utilizand o furculita (sau cu mana) pana obtineti un aluat tare, usor elastic si deloc lipicios. Nu adaugati apa, nu este necesara, insa va trebui sa framantati mult si bine, circa 20 minute, pana cand compozitia arata bine si este legata. Cand aluatul este gata, este recomandat sa-l lasati sa se odihneasca 15-20 minute, dupa care va apucati sa-l portionati si sa dati frau liber imaginatiei. Daca aveti un aparat de facut paste in casa, va va fi de mare ajutor, daca preferati metoda clasica, inarmati-va cu multa rabdare. Ideea este sa obtineti niste foi pe cat se poate de subtiri (aparatul o rezolva simplu), pe care sa le portionati in patratele de 3 x 3 cm si pe care le ve-ti umple cu cate o lingurita de compozitie. Impachetatul se face din colt in colt, urmand sa sigilati laturile cu pricina utilizand dintii unei furculite. Nimic mai simplu.

IMG_7610

Din cantitatile de mai sus, obtineti lejer doua porti de tortelini si ceva tagliatelle (cum am facut eu) care vor sta foarte bine in congelator (sau uscate).

IMG_7613

Daca nu, cantitatea este perfecta pentru patru portii. Pastele se fierb timp de 6 minute in apa cu sare la care se adauga alte 6 minute in sos.

IMG_7614

  1. Compozitia de baza:

100 – 150 g spanac (proaspat sau congelat)

2 catei de usturoi

Piper

Sare

 

Mod de preparare:

Daca spanacul este proaspat, trageti-l in tigaie cu o lingura de ulei de masline si usturoi tocat, urmand sa-l asezonati dupa gust si sa-l raciti la temperatura camerei;

Daca spanacul este congelat, utilizand o cratita cu capac, la foc foarte mic, lasati-l sa se opareasca, dupa care adaugati usutoriul tocat, sarea si piperul iar cand spanacul este tratat termic, lasati-l sa se raceasca.

IMG_7609

  1. Sosul:

250 g Iaurt grecesc gras 10%

2 fire ceapa verde

3 catei de usturoi

O lingurita miere

50 ml ulei masline

8-100 ml din apa in care au fiert pastele.

Parmesan sau pecorino

Frunze de busuioc

Oregano

Rozmarin

Piper proaspat macinat

Sare

 

Mod de preparare:

Utilizand o tigaie, incingeti 3 linguri de ulei, peste care adaugati ceapa verde tocata fin pentru 2-3 minute, amestecand din cand in cand. Dati focul la cea mai scazuta treapta si adaugati iaurtul, amestecand in continuu pentru 2-3 minute, dupa care adaugati uleiul de masline si frunzele de busuioc.

IMG_7616 IMG_7618

La final, adaugati apa de la paste, nu mai mult de un polonic (80 – 100 ml) si omogenizati. Adaugati condimentele si imediat ce pastele sunt aproape gata (6 minute fierbere), luati-le si adaugatile peste sos, sa se tavaleasca inca 6 minute la foc mic.

Nu uitati de parmesan, direct in farfurie.

Sa aveti pofta mare!