În ultimul timp ne-am concentrat pe rețete pe bază de fructe de mare. Pardoxal, deși pe meleagurile noastre sunt considerate cel puțin exotice, interesul pentru fructe de mare a crescut simțitor. Practic, le regăsim în aproape toate restaurantele cu preparate internaționale. Avem o rețetă pe cât de simplă și rapidă, pe atât de gustoasă, care îmbină pastele cu creveți și midii în cochilie.

Pentru două porții echilibrate de paste cu creveți și midii, avem nevoie de:

[recipe]

  • 300 g tagliatelle sau linguine de calitate
  • 300 g midii proaspete, în cochilie.
  • 8 – 10 creveți proaspeți, talie mare
  • 100 ml vin alb sec
  • 3 căței de usturoi sau un fir de ustuoi verde
  • ½ lingură de ghimbir proaspăt tocat
  • 5 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură ulei de nuci
  • 40 g unt
  • ½ linguri zeamă de lămâie
  • ½ lingură ierburi uscate de provence
  • O legătură de pătrunjel proaspăt
  • Piper negru proaspăt măcinat
  • ½ ardei iute
  • Sare

[/recipe]

Metoda de preparare:
1. Pastele:
Cel mai simplu este să folosim paste din comerț. Recomandăm Barilla, din punct de vedere al raportului calitate/ preț. Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj (5-10 minute) în apă cu sare. Nu necesită ulei. De regulă, uleiul se utiliza pentru pastele de calitate inferioară, pentru a nu se prinde între ele ele. În mod normal, dacă apa este suficientă, pastele se vor fierbe fără probleme.

2. Creveții
Prepararea creveților începe încă de la cumpărarea acestora. Aveți opțiunea de a cumpăra creveți proaspeți intregi, creveți prefierți întregi, creveți prefierți decorticați sau creveți prefierți decorticați congelați. Eu recomand creveții proaspeți întregi cumpărați, eventual, din hala de pește Obor sau din hipermarketurile cash & carry. Cei proaspeți vor avea o culoare cenușie inestetică, însă nu vă lăsați înșelați de aspect. Ei devin roz – portocalii după fierbere, oarecum similar racilor. Prin umrare, cei deja roz – portocalii sunt prefierți.
După cum spuneam, achiziționați creveți proaspeți cruzi (sau oricare din variantele de mai sus). Aceștia trebuie spălați bine, sub jetul de apă, și lăsați la stors. Daca sunt congelați, aceștia trebuie decongelați în mod natural la temperatura frigiderului. După ce i-ați spalat bine și i-ați stors, curățați creveții prin îndepărtarea capului, piciorușelor și a învelișului chitinos. Ulterior, secționați spatele crevetelui pe toată lungimea acestuia și îndepărtați intestinul. Când ați finalizat operațiunea, mai clătiți creveții o dată. Puteți să păstrați 2-3 creveți întregi pentru decor.
Tocați ½ din cantitatea de ceapă, ardei iute, usturoi, ghimbir și pătrunjel. Încingeți într-o tigaie ½ din cantitatea de unt și ½ din cantitatea de ulei de măsline. Adăugați ceapa, usturoiul, ardeiul iute și ghimbirul și sotați timp de 2 minute. Ulterior adăugați creveții timp de 6-8 minute întorcându-i pe ambele părți. Stingeți cu puțin vin, adăugați sare, piper, ierburi de province, pătrunjel și ½ din cantitatea de zeamă de lămâie. Puțin vin, pentru că vinul îl vom utiliza pentru o reducție.
Pentru reducția de vin, utilizați un ibric, în care fierbem vinul până scade și devine gălbui, cu un asopect licoros. Adăugăm reducția de vin peste creveții sotați, după ce aceștia sunt gata preparați.
Pastele fierte se mixează cu creveții în sos de vin și așteaptă midiile pe cara le pregătiți în paralel.

3. Midiile
În ceea ce privește midiile, aplicăm același principiu. Sa fie proaspete. Ele pot fi achiziționate și congelate însă de ce să luăm congelate când hala de pește Obor este foarte bine aprovizionată cu midii proaspete. Spre surprinderea noastră, midiile cumpărare de acolo sunt în proporție de peste 90% bune. Rar am constatat că una-două nu se închid, respectiv nu se deschid. Cu midiile, lucrurile stau cam așa: odată introduse sub jetul de apă, acestea trebuie să se închidă. Ulterior, pe foc, trebuie să se deschidă. Cele care nu se închid, respectiv deschid, se aruncă. Pentru curățarea midiilor aveți nevoie de o perie de sârmă cu care îndepărtați eventualele sedimente de pe cochilii. Totodată, rupeți și îndepărtați mustățile. Procedeul doreaza cam 15 minute pentru 1 kg de midii.
În loc de tigaie, folosiți o cratiță adâncă, cu capac. Sosul este identic cu cel preparat pentru creveți, cu precizarea că nu vom mai face reducție de vin ci doar vom adăuga vinul după ce adăugam midiile peste sos în cratiță. Prin urmare, urmații pașii de mai sus, adăugați midiile, vinul și acoperiți cratița. Midiile se vor deschide iar aburii sunt soluția perfectă pentru tratare termică. Se vor lua de pe foc după 5 – 7 minute. Dacă le lăsați mai mult, se vor dezhidrata și nu se mai alege nimic din ele.
Puteți suplimenta cantitatea de midii, urmând ca o parte din ele să le utilizați în paste, iar cealaltă parte să le serviții separat, în sosul lor, cu o focaccia sau pâine prăjită.
După ce midiile sunt gata, se montează peste tagliatellele cu creveți.

Cantitate: 2 porții
Timp de preparare (inclusiv timpi de așteptare): aprox. 35 minute.