Stoceagul isi are originile în Delta Dunarii, undeva prin preajma satului Sfantu Gheorghe, si este o reteta traditionala specifica comunitatii de ucrainieni stabilita cu mult timp in urma pe meleagurile noastre. Este o ciorba dreasa cu smantana si prin urmare nu foarte usoara, insa cu siguranta foarte apreciata si gustoasa. Pe buna dreptate poarta renumele de regina ciorbelor de peste. Este greu de spus care este adevarata reteta de storceag avand in vedere ca aceasta a suferit, cu timpul, adaptari dictate de posibilitati sau prohibitii.
Strict din punct de vedere culinar, storceagul se prepara utilizand una din speciile de sturioni (nisetru, pastruga, morun) fara nicio alta specie de peste. Cu timpul, intrucat in Romania s-a instituit prohibitie la pescuitul de sturioni, reteta a fost adaptata potrivit nevoilor, utilizandu-se somnul. Daca facem o scurta cercetare online vom observa ca majoritatea rețetelor de storceag au la baza atât o specie de sturioni cat si somn, in proportie de aproximativ 50%/50%. Evident,e ste vorba de sturion din import pe care-l gasiti, la un pret indecent, in magazinele cash&carry.
Reteta mea suna cam asa:
Ingrediente
0,8-1 kg sturion (eu am folosit nisetru)
4-5 cartofi noi (potriviti)
2 rosii
2 morcovi mari
2 cepe mari
1 ardei kapia (optional)
2 oua de gaina
O ceasca de smantana/ iaurt gras (daca vreti storceagul mai acru)
O legatura patrunjel/ marar (dupa gust)
3-5 linguri de zeama de lamine/ otet (dupa gust)
Aprox. 2 l apa
Piper proaspat macina
Sare
Mod de preparare
Dezosati pestele si taiati-l in cuburi de aproximativ 1,5-2 cm si pastrati-le la temeperatura camerei cel putin jumatate de ora inainte de tratamentul termic.
Taiati marunt morcovul, ceapa si ardeiul (daca va decideti sa folositi) sau utilizati o razatoare cu ochiuri mari. Rosiile le vom opari pentru 1-2 minute, le vom decoji si le vom toca marunt. Adaugam legumele legumele in 2 litri de apa clocotita si uitam de ele pentru jumatate de ora, la foc mic. Ciorbele sunt mult mai bune gatite la foc mic ca, de altfel, aproape orice mancare. Cartofii ii vom adauga spre dupa aproximativ 15-20 minute. Dupa 30 – 35 minute, cand observam ca legumele sunt fierte, adaugam pestele si-l lasam la fiert, tot la foc mic, pentru inca 15 minute. Daca ati avut inspiratia sa achizitionati si capul pestelui, firbeti-l impreuna cu legumele, inca de la inceput. Capul de peste da savoare in plus.
Intre timp, frecati cele doua galbenusuri cu smantana grasa (sau iaurtul gras) si, cu ajutorul unui polonic, adaugati incet cate putina zeama din ciorba pentru a aduce compozitia la o temperatura cat mai apropiata de cea a preparatului. Adaugati dressingul cand ciorba este gata, impreuna cu patrunjelul/ mararul tocat, zeama de lamaie/otetul, sarea si piperul.
Sa aveti pofta.
Timp de preparare: aprox. 45 min.
Porții: 6-8 farfurii.
Recent Comments