Pofta de scrumbie mi-a venit odata cu primavara, motiv pentru care am dat o fuga in Hala Obor si am cumparat cateva bucati, filetate, numai bune de gatit. Scrumbia este un peste cu un gust aparte iar gatit fript pe gratar sau la tigaie este de-a dreptul fenomenal. Eu am ales sa-l prepar in tigaie cu putin sos si multa pofta.
Ingrediente:
400 g scrumbie (file)
3 – 4 rosii cherry
100 g suc de rosii
2 fire ceapa verde
2 catei de usturoi (optional)
1/2 legauta pastrunjel
2 linguri ulei masline extravirgin
2 linguri sos de peste
Zeama de lamaie (1/2 lamaie)
Sare
Piper
Mod de preparare:
Inainte de toate, spalam bine pestele, il uscam cu ajutorul unor prosoape de hartie, dupa care il saram si piperam.
In timp ce sarea si piperul isi fac treaba, incingem foarte putin ulei de masline intr-o tigaie si tocam ceapa. Pestele il punem in tigaie pe partea fara piele, la foc mic, peste care adaugam ceapa tocata.
Scrumbia este un peste gras, prin urmare nu e nevoie sa ne facem de cap cu uleiul. Dupa aproximativ 4-6 minute (in functie de grosimea file-urilor) intoarcem pestele pe partea cu pielea, adaugam sos de peste, vin, usturoi (optional), sucul de rosii si rosiile cherry.
Pastram focul mic pret de alte 6-8 minute pana cand observam ca sosul are consistenta dorita. Trebuie sa obtinem o cantitate mica si concentrata de sos. Spre final adaugam sucul de lamaie si patrunjelul. Daca nu este destul de sarat, mai condimentam putin iar daca sosul de rosii nu este putin dulce, puteti scapa un varf de cutit de zahar brun in sos.
Eu prefer platica cu mamaliga tare sau cu paine prajita. Sa aveti pofta.
Timp de preparare: 30 minute
Cantitate: 2 portii.
Recent Comments