Indiferent cat de sofisticati suntem sau vrem sa parem, pofta pentru sarmale o avem in sange. Fie ca ne plac cele din carce de porc, vita, curcan, oaire sau amestec. A venit si ziua in care m-am decis sa gatesc o oala (din lut) de sarmale, dupa reteta mamei. Oala de lut si cuptorul sunt obligatorii.

Pentru aproximativ 30 -35 sarmale (in functie de marime), reteta suna cam asa:

Ingrediente:

500 g carne tocata (amestec porc – vita)

100 g orez pentru sarmale

1 buc varza murata (aprox 500 – 600 g)

2 ardei kapia

2 oua

2 cepe mici (una rosie/ una galbena)

4-5 linguri ulei din floarea soarelui

100 ml vin sec rosu de casa

Cimbru uscat

Marar proaspat/ uscat

O frunza de dafin

O lingura paprika dulce afumata

Piper proaspat macinat

Sare

 

Mod de preparare:

Spalam bine legumele, orezul si clatim varza murata astfel incat sa iasa pe cat posibil sarea din ea. Le tinem in apa, timp de 15-20 minute. Tocam marunt ardeiul capia si ceapa, pe care le calim usor in cateva linguri de ulei din floarea soarelui  timp de 4-5 minute, la foc mic.

IMG_7254_! IMG_7257_!

Adaugam orezul impreuna cu boiaua afumata  si stingem compozitia cu un pahar de vin si o lasam la foc potrivit timp de 5 minute pana cand orezul absoarbe tot sosul, dupa care lasam amestecul sa se raceasca.

IMG_7262_!

Intr-un mojar pisam bine piperul boabe, cimbrul, frunza de dafin, mararul uscat si sarea (de preferat grunjoasa), dupa care le adaugam impreuna cu amestecul de mai sus peste carnea tocata si omogenizam.

IMG_7261_!

Legam bine compozitia cu cele doua oua si o lasam sa se odihneasca pret de 10-15 minute pana cand pregatim frunzele de varza.

IMG_7265_! IMG_7267_!

In functie de dimensiunea lor, frunzele de varza le utilizati intregi sau taiate in doua bucati. Indepartati nervura de pe mijlocul frunzei.

Impachetati sarmalele dupa tehnica clasica de impachetare dar aveti grija la cantitati. Altfel, riscati sa se umfle orezul si sa transformati sarmelele intr-o tocana abstracta.

Pe fundul oalei de lut, asezati un pat de frunze de varza tocate sau intregi si asezati sarmalele una cate una, in mod organizat. Pentru un plus de savoare, puteti adauga o rosie intreaga, o ceapa si o bucata de afumatura, dupa care completati cu apa pana la nivelul ultimelor sarmale. Astfel, zeama din rosie si din ceapa se vor scurge peste sarmale iar afumatura le va da un gust specific.

Asezati oala cu capac cu tot in cuptor fara a preincalzi si setati termeperatura la 170 grade timp de 100 minute. Inainte cu 15 minute, indepartati capacul.

Sa aveti pofta.