Imi plac sarmalele iar asta imi dauneaza grav dietei, insa mi-am dat seama ca fiecare dintre noi meritam din cand in cand o escapada culinara de care sa ne amintim cu placere pana la urmatoarea. Retele de sarmale sunt multe, aproximativ tot atatea cate gospodine exista pe aceste meleaguri. Eu insa, va voi impartasi reteta mea de sarmale ardelenesti care nu revolutioneaza notiunea de sarma, dar adevarul este ca sunt foarte bune.

Ingrediente:

900 g carne tocata de porc (grasa)

100 g slanina afumata

2-3 verze murate (sau cate va sunt necesare)

150 ml suc de rosii

100 g orez (pentru sarmale)

100 ml vin alb (eu am folosit Pelin)

1 ceasca ulei floarea soarelui

1 buc ardei kapia rosu

1 buc ceapa alba mare

Marar proaspat

Cimbru uscat

Boia dulce

Sare

Piper negru macinat si boabe

Mod de preparare:

Tocam

Tocam bine ceapa si ardeiul urmand sa le calim usor in ulei impreuna cu orezul pe care il spalam bine, in doua-trei ape, si il strecuram. Varza murata o acoperim cu apa rece, sa-i mai iasa sarea, pentru o jumatate de ceas.

IMG_8404 IMG_8403

Taiem cubulete slanina, urmand ca jumtatate din ea s-o amestecam cu carnea tocata, piperul macinat, boiaua, mararul tocat fin, sarea si cimbrul. Cealalta jumatate o pastram pentru final.

IMG_8402

Imediat ce legumele impreuna cu orezul s-au calit (3-4 minute), le lasam sa se raceasca, dupa care compozitia o adaugam peste carnea tocata si omogenizam.

Compozitia ar trebui sa va ajunga pentru aproximativ 50 sarmale medii, insa numarul poate sa difere in functie de cum va descurcati cu rulatul lor. Va sugerez sa vizualizati filmuletele de internet, astfel incat sa aveti pierderi cat mai mici. Oricum, ceea ce v-a ramas din varza, o puneti pe fundul oalei sau a ceaunului.

IMG_8405 IMG_8408

Aveti doua variante de a le trata termic: in oala de lut, la cuptor sau in oala/ ceaun pe foc. De data asta am ales oala/ ceaunul, pentru ca le vreau mai suculente.

Asa cum va spuneam, luat resturile de varza murata si tapisati fundul ceaunului, dupa care asezati sarmalele in forma circulara, pentru a castiga spatiu. Deasupra vom pune slanina ramasa, sucul de rosii, boabele de piper, vinul si apa in completare. Eu mai adaug si cateva crengute de cimbru.

IMG_8413 IMG_8414 IMG_8415

IMG_8416 IMG_8417Va sugerez sa folositi o farefurie pentru a tine sarmalele in apa. Capacul s-ar putea sa va oblige la o curatenie generala a bucatariei.

IMG_8419

In mod normal, timpul de fierbere este de doua ore, la foc relativ mic, insa le incercati pe parcurs. O sa va pomeniti cu niste sarmale grase si pacatoase, dar in fond despre asta este vorba.

 

Sa aveti pofta.