Pâinea noastră cea de toate zilele

Pâinea noastră cea de toate zilele

Prepar pâine de câțiva ani dar nu mă declar un profesionist din simplul motiv că multă vreme nu mi-a ieșit cum îmi doream. Rețete sunt multe dar ele trebuie să-ți curgă din degete, adică să ai mâna formată. Și răbdare să faci câteva deloc bune. Dar mai nou prepar și...
Miel de Paște, așa cum îl fac eu

Miel de Paște, așa cum îl fac eu

Zilele acestea am tot fost întrebat cum prepar eu mielul de Paște. Și pentru a nu mă repeta la nesfârșit, uite rețeta care – fie între noi – nu e cu nimic a mea: Cumpăr mielul dintr-o sursă sigură și îl porționez în bucăți de aproximativ jumătate de...
3 sosuri pe care le poți folosi (aproape) oricând

3 sosuri pe care le poți folosi (aproape) oricând

Sunt câteva sosuri care te pot salva, fie că gătești paste, risotto, burgeri, coaste, sote-uri, pește și multe altele. Unele se fac cu eforturi mai mari iar altele, precum cele de mai jos, se pot face rapid și dau gust farfuriei. Evident, nu vorbim despre demiglas sau...
Sfaturi pentru o pizza decentă

Sfaturi pentru o pizza decentă

În ultima vreme am tot gătit pizza, pentru că este bună și pentru că nu e mare inginerie. Prepar de ceva timp – trei sau patru ani cred – și de la o versiune execrabilă am ajuns la una decentă, chiar foarte decentă în anumite condiții. Ce contează cu adevărat când...
Emanciparea (socială) din farfurie

Emanciparea (socială) din farfurie

  Emanciparea socială începe (și) din farfurie. Este o convingere personală, din perspectivă culinară, un crez politic al omului care refuză să bea vin în pahare din plastic, un deziderat fundamental și fundamentat pe o orânduială a valorilor socio –...
Caciucco alla Livornese

Caciucco alla Livornese

Bucătăria mediteraneeană este demențială și nu cred că este doar o constatare personală. Mânați de trendul cultului pentru fructe de mare, îți este greu să mai găsești ființă din lumea civilizată care să nu le fi consumat cel puțin o dată în viață. Dincolo de trend,...