Mi-am facut curaj si gatit piept de rata. De fapt, nobiletea preparatului si noile tendinte culinare m-au convins ca exista viata si dincolo de vita si peste.
Uite reteta:
Ingrediente:
2 buc. piept rata cu piele (numarul creste sau scade in functie de numarul de portii);
200 g visine proaspete/ congelate;
40 g unt gras
20 g dulceata de cirese
50 ml vin rosu demise
2 linguri oret balsamic
Zahar brun
Piper mosaic
Sare grunjoasa
Mod de preparare:
Pasul 1 – Sosul
Topiti untul intr-o tigaie dupa care adaugati visinele fara samburi.
Dupa ce visinele s-au inmuiat si si-au eliberat sucul, adaugati 2-3 linguri de dulceata de cirese, vinul rosu, o lingurita de zahar brun, sare si otet balsamic. Compozitia se fierbe la foc mic pana cand are consistenta.
Pasul 2 – Carnea
Spalati bine pieptul de rata si stergeti-l bine cu un prosop de bucatarie. Din cate am studiat in prealabil, smecheria cu pietul de rata este ca trebuie sa obtinem un preparat crocant in exterior si fraged in interior, de o culoare usor rozalie si cu aspect caramelizat. Asadar, incepem prin a preincalzi cupotorul la 200 grade, astfel incat pe cand finalizam pieptul de rata la tigaie sa-l putem introduce imediat in cupotor.
Condimentam carnea cu sare grunjoasa si piper proaspat macinat, pe ambele parti.
Utilizand o tigaie, frigem pietul de rata intai pe partea cu pielea, pret de 6 minute, apoi pe partea cealalta pret de 4 minute. Nu preincalziti tigaia pentru ca riscati sa sigilati carnea. Pietul de rata se pune in tigaia rece. Focul trebuie sa fie mediu spre tare, insa atentie sa nu ardeti carnea. Pielea de pe pieptul de rata va lasa grasime suficienta astfel incat acesta sa se gateasca si sa prinda un gust aparte. Va sugerez sa nu aruncati grasimea dupa utilizare. O sa aveti o surpriza placuta cand o veti folosi intr-un risotto sau pe cartofii copti.
Imediat dupa fript, introduceti carnea in cuptor timp de 7-9 minute, dupa care o lasati sa se odihneasca timp de 4-5 minute.
Feliati pieptul de rata in bucati de aproximativ un centimetru grosime si serviti cu sos. Sau cu garnituri. Merge bine cu risotto.
Sa aveti pofta
Timp de preparare: 25 min.
Cantitate: 2 portii.
Multumesc ptr. reteta
Am o intrebare . Rata ce o gatesc este crescuta in proria gospodarie dar este ca sa zic asa ,,batrina” in virsta de un si jumatate.Exista un secret in prepararea ei ca totusi sa fie frageda?In acest caz acei timpi de preparare nu cred ca sint corespunzatori.
Astept un raspuns cf. practicii dv. in bucatarie
Adrana, scuza-mi intarzierea.
Asa este, timpii si tehnica de gatit difera in functie de textura carnii. O rata ”de tara” nu se preteaza unei fripturi, in sensul acestei retete. Carnea este tare si atoasa iar un piept de rata se gateste exact cum ti-am scris in reteta. Dar ai putea sa-l faci la cuptor, intr-un sos de vin si mirodenii, ca sa se patrunda bine. Dar atunci nu mai este roze 🙂
In aceeasi ordine de idei, o rata de curte poate fi gatita la ciptor, slow cooked, intr-un vas de lut sau fonta, cu capac, cu putin vin, mirodenii si legume, pret de 2-3 ore, verificat din cand in cand si stropit cu sos din oala. Asa, se va inmuia bine.
O sa revin si cu o astfel de reteta!