Mi-am facut curaj si gatit piept de rata. De fapt, nobiletea preparatului si noile tendinte culinare m-au convins ca exista viata si dincolo de vita si peste.

Uite reteta:

 

Ingrediente:

2 buc. piept rata cu piele (numarul creste sau scade in functie de numarul de portii);

200 g visine proaspete/ congelate;

40 g unt gras

20 g dulceata de cirese

50 ml vin rosu demise

2 linguri oret balsamic

Zahar brun

Piper mosaic

Sare grunjoasa

 

Mod de preparare:

Pasul 1 – Sosul

Topiti untul intr-o tigaie dupa care adaugati visinele fara samburi.

IMG_7279

Dupa ce visinele s-au inmuiat si si-au eliberat sucul, adaugati 2-3 linguri de dulceata de cirese, vinul rosu, o lingurita de zahar brun, sare si otet balsamic. Compozitia se fierbe la foc mic pana cand are consistenta.

IMG_7283

Pasul 2 – Carnea

Spalati bine pieptul de rata si stergeti-l bine cu un prosop de bucatarie. Din cate am studiat in prealabil, smecheria cu pietul de rata este ca trebuie sa obtinem un preparat crocant in exterior si fraged in interior, de o culoare usor rozalie si cu aspect caramelizat. Asadar, incepem prin a preincalzi cupotorul la 200 grade, astfel incat pe cand  finalizam pieptul de rata la tigaie sa-l putem introduce imediat in cupotor.

Condimentam carnea cu sare grunjoasa si piper proaspat macinat, pe ambele parti.

IMG_7288 IMG_7291

Utilizand o tigaie, frigem pietul de rata intai pe partea cu pielea, pret de 6 minute, apoi pe partea cealalta pret de 4 minute. Nu preincalziti tigaia pentru ca riscati sa sigilati carnea. Pietul de rata se pune in tigaia rece. Focul trebuie sa fie mediu spre tare, insa atentie sa nu ardeti carnea. Pielea de pe pieptul de rata va lasa grasime suficienta astfel incat acesta sa se gateasca si sa prinda un gust aparte. Va sugerez sa nu aruncati grasimea dupa utilizare. O sa aveti o surpriza placuta cand o veti folosi intr-un risotto sau pe cartofii copti.

Imediat dupa fript, introduceti carnea in cuptor timp de 7-9 minute, dupa care o lasati sa se odihneasca timp de 4-5 minute.

IMG_7296

Feliati pieptul de rata in bucati de aproximativ un centimetru grosime si serviti cu sos. Sau cu garnituri. Merge bine cu risotto.

IMG_7301

Sa aveti pofta

 

Timp de preparare: 25 min.

Cantitate: 2 portii.