Nu cred ca mai reprezinta un secret pentru nimeni faptul ca pastele sunt (aproape) cele mai bune. Si cauzeaza dependenta. Iar noi, nu foarte departe de obiceiurile cotidiene ale fratilor nostril italieni, le gatim si savuram ori de cate ori avem ocazia. Un indicator relevant este numarul mare de restaurante cu specific italian pe care, cu mici exceptii, le putem gasi in aproape orice oras din tara, fie el mic, mediu sau mare.

Am avut inspiratia sa intru intr-o degusterie italiana din Bucuresti, undeva pe Eminescu, prilej cu care am plecat, printre altele, si cu o cutie de paste artizanale cu nero di seppia.

IMG_7635

De regula, cand ai in bucatarie o cutie de paste de acest gen, primul lucru la care iti fuge mintea sunt fructele de mare. Eu, din motive obiective dar vremelnice, nu pot gati fructe de mare insa am ales pestele spada. O bunatate.

IMG_7652

Pentru patru portii decente, aveti nevoie de:

500 g peste spada (il gasiti in majoritatea cazurilor congelat)

250 gr paste cu nero di seppia

8 – 10 buc rosii cherry

2 fire ceapa verde

3 catei usturoi

50 ml vin alb sec

200 ml suc de rosii (proaspat daca exista posibilitatea)

30-40 g unt gras

4-5 linguri de ulei de masline

3-4 frunze busuioc proaspat

Sofran (optional)

Sare

Piper

 

Mod de preparare:

Pestele trebuie decongelat (daca este congelat) la temperatura camere (fara a utiliza cuptorul cu microunde sau a-l supune unor socuri termice) dupa care, cu ajutorul unor servete de hartie, absorbim pe cat posibil apa in exces.

Legumele le spalam si le tocam, cu exceptia rosilor cherry pe care la taiem in jumatate.

IMG_7629 IMG_7633

Vom utilia doua tigai (una mica si una medie/mare). In tigaia medie/ mare vom inginge 3-4 linguri de ulei de masline, in care vom trage pestele spada, feliat in bucati de aproximativ 1 cm grosime, cate 3-4 minute pe fiecare parte, la foc mediu, dupa care il scoatem si il lasam pe tocator.

IMG_7639

In uleiul din tigaia in care am prajit pestele, adaugam untul (pe care il lasam sa se topeasca), ceapa si rosile cherry pentru 4-5 minute (pana se rumenesc putin). Ulterior, stingem sosul cu vin, adaugam sosul de rosii, busuiocul, sofranul, sarea si piperul si-l lasam la foc mic pentru 10-12 minute.

IMG_7640

Taiem peste fasii (baton) si-l adaugam in sos, sa fiarba usor.

IMG_7641

Intre timp, punem pastele la fiert intr-o oala generoasa, in clocot, cu sare, pentru 4-5 minute. Dupa ce se scurge timpul, cu un cleste, scoatem apstele si le adaugam peste sos, impreuna cu un polonic de apa fiarta. Practic, acest lucru se intampla imediat dupa ce pastele au fiert in proportie de aproximativ 70% din timpul regulamentar, iar sosul mai are de fiert cam 5-6 minute. Ele trebuie sa mai stea pe foc impreuna. Amestecati usor, fara a rupe batoanele de peste. In tot acest timp, pastele vor absobi din sos iar compozitia va fi numai buna.

Mie mi-au iesit bine.

Pofta buna.

 

Cantitate: 4 portii;

Timp de preparat: 30 minute.