Pentru că pe piață găsim din ce în ce mai rar produse de calitate, cu ingrediente de calitate, vă sugerăm o rețetă de pâine care cu siguranță o să vă schimbe părerea despre gustul pâinii făcută în casă.

Pentru o pâine de aproximativ 750 grame, avem nevoie de:

[recipe]

  • 550 g făină, din care:
  • 400 g făină din măciniș integral grâu (eventual combinat cu alte cereale)
  • 150 g făină tip 650
  • 10 g drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă
  • 3-4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 300 ml apă călduță
  • O lingură de sare
  • O lingură de zahăr

[/recipe]

Metoda de preparare:
Pentru a prepara coca, puneți cele două tipuri de făină într-un bol mare. Păstrați 50 – 100 g făină tip 650 pentru pudrat blatul de lucru sau pentru omogenizat după adăugarea apei. Mixați cele două tipuri de făină împreună cu drojdia uscată, sarea și zahărul, până compoziția devine omogenă. Dacă utilizați drojdie proaspătă, dizolvași drojdia în 50 ml apă călduță și o lingură de zahăr, până devine activă (spumegă). În acest caz, nu mai adăugați zahărul în făină.
Dacă optați pentru o pâine în stil mediteranean, în făina puteți adăuga o lingură de ierburi de provence.
Dacă ați utilizat drojdie proaspătă, adăugați compoziția peste făină, iar apoi apa și mixați până compoziția se omogenizează. Frământați 10-15 minute adăugând făină, până când compoziția este elastică și foarte puțin lipicioasă. În timp ce frământați adăugați treptat câte o lingură de ulei de măsline extravirgin. Îi va da o aromă deosebită. De asemenea, puteți adăuga și alte tipuri de uleiuri: de nuci, de fistic.
Coca, bine frământată, se lasă la dospit la loc călduț, acoperită, timp de 30 minute. Ulterior, se frământă din nou, timp de 5 – 10 minute și se mai lasă la dospit 30 minute.
Utilizați o tavă medie (de cozonac) și hârtie de copt. Puneți coca în tava tapată cu hârtie de copt și ungeți-o cu ulei de măsline.
Preîncălziți cuptorul la 240 grade celsius și introduceți tava. Timpul de coacere este de 60 minute, din care primele 15 minute la 240 grade celsius, urmând ca ulterior să reduceți temperatura la 170 grade celsius. După coacere, inveliți pâinea într-un prosop curat, timp de 10-15 minute. Astfel, coaja va deveni crocantă iar mierzul se va păstra moale și pufos.
Timp de preparare (inclusiv timpi de așteptare): 150 minute.