IMG_2491 IMG_2492_!

Ingrediente:

1 kg midii

100 ml suc de rosii (optional)

3-4 linguri ulei de masline

4 catei de usturoi

150 ml vin alb sec

½ legatura patrunjel proaspat tocat

Piper proaspat macinat

Sare

Mod de preparare:

Gatitul midiilor nu e mare inginerie. Asa cum va povesteam si la reteta de tagliatelle cu creveti si midii (link https://ecooking.ro/index.php/2015/09/20/tagliatelle-creveti-midii/), prospetimea midiilor este cel mai important lucru. Evident ca pentru prepararea unor midii in sos de vin, in cochilie, avem nevoie de midii vii, nu congelate.  Eu ma aprovizionez cu midii din hala de peste Obor si am observat ca marea majoritate a cunoscatorilor ii calca pragul. Probabilitatea ca midiile cumparate de acolo sa fie vii si bune este foarte mare. Rar am constatat că una-două nu se închid, respectiv nu se deschid. Midiile, odată introduse sub jetul de apă, acestea trebuie să se închidă. Ulterior, pe foc, trebuie să se deschidă. Cele care nu se închid, respectiv deschid, se aruncă. Pentru curățarea midiilor aveți nevoie de o perie de sârmă cu care îndepărtați eventualele sedimente de pe cochilii. Totodată, rupeți și îndepărtați mustățile. Procedeul doreaza cam 15 minute pentru 1 kg de midii, in functie de pricepere. Nu lasati midiile in apa! Vor asimila apa iar odata gatite o vor elibera ceea ce va duce inevitabil la o forma ciudata de supa fara gust.

Utilizati o cratita cu capac. Zdrobiti usturoiul cu lama cutitului, apoi tocati-l marunt si aruncati-l in uleiul incins timp de aproximativ un minut. Atentie sa nu se arda. Pentru un gust mai intens, jumatate din usturoi il adaugati in ulei, la inceput, iar cealalta jumatate cand adaugati vinul. Adaugati midiile, puneti capacul si lasati-le pe foc timp de 3 minute, apoi adaugati sucul de rosii (daca optati pentru suc de rosii), vinul, sarea si piperul, acoperiti si mai lasati 2-4 minute. Nu depasiti sapte minute pentru ca riscati sa le dezhidratati excesiv. La final, adaugati patrunjelul proaspat tocat.

Se pot consuma cu focaccia, paine prajita sau combinate cu alte fructe de mare. Pentru cunoscatori, sunt delicioase.

Timp de preparare: 30 minute.

Sa aveti pofta!