8_IMG_7005_LOGO

Sambata pe la pranz am dat o fuga pana in hala de peste din Obor, manat de pofta de a gati niste fructe de mare. Eram curios daca mai gasesc ceva interesant avand in vedere ora tarzie, insa am avut surpriza placuta sa gasesc (inca) o forfota generala. Am ales niste midii, creveti cruzi si calamari si m-a decis sa prepar niste paste, linguine, cu fructe de mare. Am cumparat si o sticla de vin alb, demisec, Budureasca Fume atat pentru paste cat si pentru savurat.

Reteta mea (pentru ca este a mea), suna cam asa:

Ingrediente:

½ kg creveti cruzi talie medie-mare

1 buc. calamar ( aproximativ 350 gr.)

1 kg midii vii

300 gr. linguine

400 gr rosii decojite si tocate/ suc consistent de rosii/ 1 conserva rosii intregi/maruntite

3 fire ceapa verde

1 buc ardei kapia

1 buc ardei iute rosu

6 catei de usturoi

½ legatura patrunjel

200 ml vin

2 linguri sos de peste (optional)

1 lingura sos de soya

4-5 linguri de ulei masline extravirgin

Piper proaspat macinat

½ lingura oregano

Sare

Activitati pregatitoare:

1_IMG_6994_LOGO 2_IMG_6991_LOGO

In primul rand, curatam midiile, crevetii si calamarul. Midiilor le indepartam mustatile ( se smulg foarte simplu) si cu ajutorul unei perii de sarma pentru bucatarie, curatam cochilia sub jet de apa. Crevetii ii spalam bine sub jet de apa si le indepartam capul, piciorusele, invelisul si intestinul. Nu aruncam nimic. Va explic mai tarziu ce facem cu capetele si ce ne-a mai ramas din creveti. Calamarul il spalam bine si ii indepartam capul, am curatat tubul si l-am taiat inele. Modalitatea de curatare a crevetilor, midiilor si calamarilor o regasiti in retetele anterioare, prin umrare nu intru in detalii.

3_IMG_6996_LOGO

Ceapa, ardeiul capia si cel iute se toaca marunt sau julien, dupa preferinte. Usturoiul se striveste cu lama cutitului, se toaca (nu foarte marunt) si se imparte in doua.

Vei avea nevoie de:

  • O tigaie mare pentru sosul de baza;
  • O tigaie mica pentru resturi;
  • O cratita cu capac pentru midii;
  • O oala de 3 l pentru paste.

5_IMG_7001_LOGO

In tigaia mare sotam ceapa, ardeiul capia si cel iute rosu, timp de 2-3 minute, in ulei de masline. Adaugam crevetii curatati, inelele de calamr si usturoiul si rumenim inca 3-4 minute la foc mare. Adaugam sosul de soya si de peste, schimbam intensitatea focului la minim si adaugam 50 ml vin. Dupa 4-5 minute, adaugam sosul de rosii si lasam compozitia la foc mic pret de inca 6-7 minute.

6_IMG_7002_LOGO

Intre timp, in cratita cu capac, punem putin ulei de masline si adaugam usturoiul tocat ramas. Dupa ce usutoriul a inceput sa-si elibereze aroma, adaugam midiile, stingem cu 100 ml vin alb, adaugam jumatate din patrunjel, acoperim si le lasam la foc mediu timp de 4-5 minute.

Acum urmeaza partea interesanta cu capetele de creveti, utilizand tigaia mica. Incingem 2 linguri ulei de masline peste care adaugam capetele de creveti, piciorusele, practic tot ce a ramas din ei. La foc mic. Utilizand o lingura de lemn, striviti capetele astfel incat sa iasa tot sucul din ele si adaugati vinul ramas, 50 ml. Sosul rezultat este fenomenal.

Practic, ne aflam in momentul in care fiecare din cele trei componente de mai sus gata, prin urmare, procedam astfel:

7_IMG_7003_LOGO

Indepartam cochiliile midiilor dupa care adaugam carnea lor in sosul de baza. Eventual, poastrati 3-4 midii intregi pentru plating. Strecurati zeama rezultata in urma prepararii midiilor si adaugati-o peste sosul de baza (o parte sau in totalitate, in functie de cat a rezultat si in functie de consistenta sosului de baza). La fel procedam si cu sosul rezultat din capetele crevetilor, pe care-l strecuram si adaugam peste sosul de baza.

Important este sa adaugati atat sos de la midii cat si de la captele crevetilor insa nu trebuie sa transformati sosul de baza intr-o ciorba. In mod nornal, raportat la cantitatile expuse, cantitatile ar trebui sa se potriveasca.

Pastele le fierbeti in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj. Nu uitati sa adaugati oregano si restul de patrunjel tocat marunt.

Sa aveti pofta.

9_IMG_7008_LOGO

Timp de preparare: aprox. 35 min.

Cantitate: 4 portii.