IMG_2968_! IMG_2978_!

Nu este un secret pentru nimeni ca bucataria otomana este una din cele mai bune din lume. In ultimii doi ani am avut oportunitatea sa vizitez marele Istanbul de cateva ori, prilej cu care am prospectat, testat, gustat cam orice este relevant si facut de mana lor. Am ramas surprins de combinatiile de mirodenii, tocaturi, peste si multe altele, pe care le intalnesti la tot coltul, facute de cate un localnic sau prin restaurantele cu specific local.

Am sa va impartasesc, pes curt, anumite pareri si despre Istanbul, daca tot este o destinatie atat de populara pentru Romania. Pe larg, voi dezbate subiectul la rubrica Pe tocator.

Istanbul este un oras plin de contraste. Incepand de la arhitectura, infrastructura, nivel de trai si oameni, totul este in extreme. O combinatie interesanta intre oameni foarte instariti si vanzatori ambulanti, intre cladiri darapanate si cartiere intregi rezidentiale sau de cladiri de birouri, intre restaurant foarte bune si foarte proaste, intre mancare foarte buna si foarte proasta. Prin urmare, daca vrei sa vizitezi metropola, din punct de vedere culinar, fara incidente, tine cont de urmatoarele aspecte:

  1. In zona Beyoglu, Taksim, cu precadere pe strada pietonala Istiklal dar si inspre Sultanahmet, evitati restaurantele la vedere. Mancarea poate fi buna sau mai putin buna, insa riscul de a fi inselat este foarte foarte mare.
  2. Incercati restaurantele de familie (4-6 mese), de pe strazile laturalnice sau asa-zisele fast – food-uri care oricum nu sunt atat de nesanatoase ca la noi.
  3. Incercati sa consumati preparate culinare traditionale locului si asigurati-va ca nu sunt facute “pentru americani” sau “pentru europeni”. Astfel, evitati sa mancati aceleasi prostii pe care le gasiti si la noi. In schimb, daca doriti sa simtiti gustul de acasa si sa consumati o “shaorma cu de toate”, aveti grija ca materia prima se plateste la gramaj.

Alte detalii, pe larg, mai tarziu.

Revenind la reteta noastra, pentru 4 (patru) sulite de kebab mari, veti avea nevoie de:

800 g carne tocata (80% oaie/ 20% vita)

1 buc ardei gras rosu

1 buc ceapa medie

1 legatura patrunjel

1 lingura sumac

1 lingura chimen

½ lingura boia ardei dulce

Piper

Chilli (tocat sau fulgi)

Sare

Ca o paranteza, eu achizitionez carnea de oaie pentru kebab dar si pentru alte preparate din zona pietei Crangasi de la macelaria Al – Amir. Carnea este buna, proaspata, si optional v-o condimenteaza in functie de ce doriti sa preparati. Eu o iau asa cum este. In macelarie gasiti si sumac sau alte ingrediente pe care le puteti folosi in preparatele specific orientale.

Mod de preparare:

Tocati foarte marunt ardeiul, ceapa si patrunjelul si amestecati-le cu carnea tocata, chimenul, sumacul si boiaua de ardei, pana obtineti un amestec omogen. Adaugati sare, piper si chilli dupa gust. Lasati amestecul la rece timp de 30 – 40 minute. Pentru kebab, va recomand sulitele speciale. Eu mi-am achizitionat astfel de sulite din Grand Bazar la un pret foarte decent (undeva la 4 lire/ buc). Lama acestora trebui sa fie indeajuns de lata incat sa tina amestecul fix.

Pentru preparare, cea mai buna varianta este gratarul pe carbuni, foarte incins. Ii da o aroma buna si in aproximativ 8 minute este gata. In lipsa de gratar, puteti sa-l preparati si utilizand un gratar electric insa rezultatele nu sunt foarte bune.

Kebab-ul se savureaza cu legume la gratar (ceapa, ardei iuti, ardei capia, vinete) si/ sau cu cus-cus/ orez/ cartofi etc. Merge perfect si insotit de un ayran si o lipie sau paine.

Nu se adauga usturoi, bicarbonat si nu se consuma cu mustar. Asta pentru a nu-I transforma incet-incet in mici J

Sa aveti pofta.