Povestea despre acest burger este scurta. Un burger bun sta in calitatea carnii si in simplitatea ingredientelor. Este adevarat ca atunci cand spui burger te gandesti la nenumarate variante si combinatii de arome insa actorul principal este si trebuie sa ramana burgerul, carnea. Orice altceva tine de cultura si gust.
De data aceasta am ales sa-l fac asa:
Ingrediente:
(a) Burger:
1 kg carne proaspata de vaca
1 buc. ceapa rosie tocata fin
1 lingura sos Worchester
Fulgi de chilli sau chilli tocat
Piper proaspat macinat
Sare
(b) Aditionale:
200 g Bacon
200 g Cascaval
1 buc. rosie (cu gust de rosie)
1 buc. ceapa rosie
2 maini de rucola
Mod de preparare:
Pentru ca secretul – care, de fapt, nu mai este un secret pentru nimeni – sta in carne, asigura-te ca te aprovizionezi dintr-o sursa buna, de incredere, pentru ca un pasioat de burgeri va face cu usurinta diferenta dintre o carne tocata buna, proaspata, gustoasa si una de calitate inferioara. Este evident ca nimeni nu o sa foloseasca la tocat muschi de vita, in fond este carne de lucru, insa cu usurinta poti gasi carne tocata (gata tocata) de vita din atricot, vrabioara s.a.m.d.. Secretul sta in lantul scurt de aprovizionare pentru ca si vita romaneasca a facut progrese.
Pentru patru brugeri satiosi vei avea nevoie de 900 – 1000 g carne tocata si de o presa pentru burgeri. Eu folosesc un disc (forma) utilizata in cofetarii pentru tarte sau alte minunatii si isi face treaba bine. Mixezi carnea cu sosul worchester, ceapa fin tocata, fulgii de chilli, piperul si sarea (dupa gust) si o lasi sa se relaxeze o jumatate de ora la frigider. Dupa jumatate de ora (minimum recomandat), o scoti la aer pret de cateva minute, vreo 15, ca sa n-o pui pe gratar rece. Chestiunea cu frigiderul este pentru a se lega putin, dar presa sau discul rezolva restul. Dupa preferinte, unii dintre noi folosim ou, sos barbeque sau pesmet/ paine prajita (usor arsa) pentru a lega compozitia si/sau pentru gust. Dar astazi este despre simplitate.
Utilizand o tigaie (sau un gril) incinsa/ incins in prealabil, frigem burgerii pret de doua minute pe o parte si doua pe alta, dupa ce le-am dat forma si i-am presat putin (pentru a nu se imprastia), la foc potrivit, dupa care ii introducem in cuptor la 180 grade celsius timp de 3-7 minute (in functie de cat de bine sau mai putin bine il vrei). Daca ai un gril pe carbuni cu capac, ai rezolvat problema fara cupotor. De altfel, iti recomand o tigaie cu maner din metal, pentru a o introduce direct in cuptor. Pentru experimentati, cuptorul este optional, insa pentru un burger de 200-230 grame gros de 2,5 – 3 cm si un diametru de 7-9 cm, ori il tratezi putin la cuptor ori prelungesti minutele la tigaie. Altfel risti sa dea inca din copite si s-o consumi blue. Cascavalul il poti monta pe burgeri cand ii introduci in cuptor sau imediat dupa.
Ceapa o tragi in tigaie sau o uiti putin pe gril impreuna cu baconul, pentru a obtine un gust fenomental. Chiflele, de asemenea, le poti lasa 1-2 minute pe grill, deja taiate in doua iar ulterior le poti unge cu putin sos de rosii (optional).
Nu mai insist asupra ordinii ingredientelor pentru ca este irelevanta. Nimeni nu ar trebui sa faca arta din burgeri ci pur si simplu sa-i faca gustosi.
Sa aveti pofta.
Recent Comments