Am invatat de la un Chef cu experienta ca preparatele cele mai simple sunt cele mai bune. De asemenea, am invatat ca retetele curg din degete si indiferent ce-ti sopteste o reteta, rezultatul va fi diferit pentru fiecare dintre noi. Si asta pentru ca o reteta bine scrisa, precisa, nu ajunge.
Un preparat simplu dar care ma dezamageste in foarte multe restaurante este clasicul si simplistul fritto misto. Si pe cat este de simplu de preparat, pe atat de diferit poate fi rezultatul.
Fritto misto este o combinatie fericita de peste si fructe de mare. Cantitatile din fiecare sunt lasate la aprecierea consumatorului insa pentru mine fritto misto inseamna:
Midii
Calamari (tub si tentacule)
Creveti (talie medie)
Macrou
Barbun
Pentru oricare din voi fritto misto poate insemna orice alta combinatie de fructe de mare si peste. Reteta asta nu sta in ceea ce punem cu exactitate in farfurie ci in cum preparam, astfel incat reteta sa ne curga corect din degete.
In primul rand, fritto misto se prepara cu ajutorul unei friteuze, pentru ca trebuie sa prajim intens si omogen. In lipsa unei friteuze, tigaia ne limiteaza la cantitati mai mici si o durata usor mai mare. Dar va povestesc mai multe imediat.
Pentru a prepara fritto misto avem nevoie de:
Faina alba tip 650
Ulei de masline
Ulei pentru prajit
Pesto genovese
Piper
Sare
In primul rand, trebuie sa obti o emulsie din ulei si pesto, in care vei scalda bunatatea de peste si fructe de mare, portionate generos, dupa care le trecem prin faina in care am adaugat in prealabil sarea si piperul. Nu va zgarciti cu piperul.
Indiferent ca utilizam o friteuza sau o tigaie, exista o ordine de prajire data de mama natura. In cazul friteuzei, prepararea ar trebui sa se limiteze la 5-7 minute, pe cand in cazul tigaii, undeva la 8-10 minute. In primul rand, prajim ceea ce se prajeste mai greu iar apoi, in mod succesiv, adaugam in aceeasi ordine descrescatoare restul elementelor. Incepem cu pestele portionat in bucati de 2-3 cm si pe rand, la interval de aproximativ un minut, adaugam calamarii, crevetii si midiile. Pracitc, midiile au nevoie de 2-3 minute pentru a se prezenta in cea mai buna forma. Astfel, dupa timpul de prajire, avem toate elementele prajite atat cat trebuie. In functie de posibilitati, lasati bunatatile la scurs, fie in sita friteuzei fie in alta ori pe servete de bucatarie. Eu mai toc niste patrunjel la final, pentru gust si culoare.
Se pot servi cu diverse sosuri, maioneza, sos de usturoi s.a.m.d.
Eu sper sa va iasa bine. Mie imi iese mai bine astazi decat ieri si mai rau decat maine.
Sa aveti pofta.
Recent Comments