Unul dintre cele mai cunoscute sandvisuri din lume este Cubano. Cunoscut printre cunoscatori desigur, pentru ca pe ale noastre meleaguri nu este foarte popular, desi ar avea toate motivele.

In fond, este un sandvis simplu dar gustos, usor de preparat, cu accent pe calitatea ingredientelor. Cubano, asa cum reiese din titulatura, provine din Cuba si ulterior a devenit foarte popular pe coasta Miami, datorita imigrantilor cubanezi.

Eu l-am „gatit” de nenumarate ori si la-m introdus pentru un sezon si in meniul Peter’s Kitchen Bistro iar cunoscatorii s-au declarat multumiti.

Ingrediente, pentru doua sandvisuri sanatoase:

400 g pulpa de porc

50 g sunca york

50 g cascaval sau branza elvetiana

40 g castraveti murati

1 buc bagheta alba (aprox. 200 g)

Unt gras

Mustar

Pentru marinarea carnii de porc:

O cana suc de portocale, ½ ceasca suc de lime, ½ lingura zahar brun, 3-4 catei de usturoi, boia afumata, sare grunjoasa, piper (dupa gust);

Mod de preparare:

Pune pulpa de porc intr-o caserola generoasa impreuna cu ingredientele pentru marinare, maseaza bine carnea, dupa care las-o la marinat de preferat peste noapte sau cel putin pret de doua – trei ore. Utilizand o cratita cu capac pentru cuptor sau o tava adanca acoperita cu folie de aluminiu, uita de pulpa de porc in cuptor timp de o ora si jumatate, la 170 grade celsius, fara zeama in care ai marinat-o. Acum, depinde de la cuptor la cuptor, la mine cam atat dureaza. Asigura-te ca in ultimele 15 minute elimini folia sau capacul, pentru ca bucata de pulpa sa prinda o crusta frumoasa. Carnea trebuie sa fie moale, facuta dar nu uscata.

Bagheta se taie pe jumatate si fiecare felie se unge pe interior cu unt si mustar. Pulpa de porc se feliaza foarte subtire si se aseaza in straturi (5 – 6 felii sau aproximativ 150 g) peste care se adauga sunca york feliata tot subtire, cascavalul si castravetii murati. Exact in aceasta ordine. Mai ai nevoie de un grill pentru sandvisuri si putin unt topit pentru a da preparatului o culoare aurie si o aroma de unt putin ars. Cascavalul te va anunta cand a stat destul timp in grill!

Sa aveti pofta.