IMG_7449Dupa cum deja ati observat, sunt un mare fan al crevetilor, in toate felurile si combinatiile pe care ni le dicteaza imaginatia. Crevetii pot fi gatiti in nenumarate combinatii, cu sau fara sos, la tigaie, gratar, cuptor, pe plita, dar indiferent cum alegem sa-i gatim este foarte important sa avem certitudinea calitatii sursei de aprovizionare. Fructele de mare au un grad de perisabilitate foarte mare, motiv pentru care trebuie sa fim foarte atenti si, de cele mai multe ori, sa nu ne uitam la pret. Unele retele de hypermarketuri (en-detail) incearca cu mult optimism sa comercializeze tot felul de fructe de mare sau peste insa denumirea  comerciantului nu va garanteaza, sub nicio forma, calitatea. Cu titlu de exemplu, eu am avut neplacerea sa gasesc midii sparte si, bineinteles, moarte, langustine nu departe de putrefactie, icre de stuca cu multa apa (si nu sunt ieftine), peste dezghetat si recongelat la nesfarsit s.a.m.d.. Acestea fiind constatate si spuse, m-am reorientat spre piete, cas & carry sau pescarii.

Ingrediente:

½ kg creveti cruzi talie medie-mare (suplimentati cantitatea in functie de numarul de portii dorit)

100 g unt gras

2 catei de usturoi (optional)

1 lingura de sos tomate (optional)

O lingurita de ghimbir tocat marunt

½ zeama de lamaie

1 legatura de patrunjel proaspat

Ulei picant/ fulgi chili/ ardei iuti

Piper

Sare

Mod de preparare:

Spalam bine si curatam crevetii conform instructiunilor din retetele mele anterioare. Pe interenet gasiti si inregistrari video care va explica pas cu pas cum sa procedati.

IMG_7435

Utilizam un vas pentru gatit in cuptor (ienna, lut, fonta etc.) pe care-l stropim cu ulei picant si in care adaugam untul topit in prealabil, pentru ca excesul de apa sa se evapore. Daca nu folositi ulei picant, adaugati la final chilli sau ardei iute tocat, dupa gust.

IMG_7433

In untul topit adaugam sosul de tomate, ghimbirul si usturoiul apoi asezam crevetii curatati, astfel incat sa nu aglomeram vasul. Astfel, se vor gati uniform si isi vor pastra forma.

Vom obtine o compozitie cu o textura cremoasa, pe care o vom asezona si o vom introduce la cuptor pret de 15 – 20 minute la 200 grade celsius.

IMG_7437

Patrunjelul tocat il adaugam imediat dupa ce am scos preparatul din cuptor.

IMG_7432

Asa cum puteti observa in fotografii, eu am utilizat doua vase mici de lut pentru ca mi-am dorit ca unul din cele doua preparate sa contina usturoi si putin sos de tomate.

Reteta este un aperitiv foarte potrivit pentru mesele pe baza de peste dar poate fi utilizat ca sos in preparate de baza sau paste.

Sa aveti pofta mare.

Timp de preparare: 30 min.

Numar portii: 2 pers.