Astazi, din bunavointa unui bun prieten, am intrat in posesia unor bucati generoase de coaste si picioare de vitel bine afumate. Pentru ca rabdarea are o limita, m-am decis sa nu astept ziua de maine si am gatit o ciorba cu afumatura de vitel. Reteta nu este complexa, insa rezultatul este pe masura exigentelor unui consumator cu state vechi.
Pentru a obtine o oala de aproximativ 3 litri, procedam astfel:
Ingrediente:
500 g afumatura de vitel (fragmente de coaste/ picioare)
3 buc. morcovi potriviti
4 buc. cartofi potriviti
1 buc. ceapa alba mare
2 buc. pastarnac
1 legatura patrunjel
Apa (in completare)
Piper proaspat macinat
Sare
Mod de preparare:
Pentru inceput, curatam si spalam bine legumele si punem cartofii deoparte. Restul de legume le fierbem, la foc mic, impreuna cu afumatura pret de doua ceasuri.
Fiertul la foc mic ajuta aromele sa iasa din carne si legume si sa dea ciorbei un gust plin. Dupa ce se scurg cele doua ceasuri, adaugam si cartofii intregi si ii lasam si pe ei sa se fiarba bine pret de un sfert de ora, la foc mai aprig. Intre timp, tocam marunt patrunjelul si scoatem carnea sa se odihneasca putin. Dupa ce o dam jos de pe oase, procedeu foarte simplu dupa doua ore de fiert, o taiem in bucati potrivite. Scoatem legumele si o pasam cu ajutorul unui blender pana obtinem un piure consistent, mai putin ceapa pe care nu o mai folosim. Ne ajutam si de un polonic de fiertura. Adaugam legumele pasate in fiertura si omogenizam bine cu ajutorul unui tel. La final, carnea maruntita si patrunjelul, sarea si piperul.
Dupa gust, o ceasca de bors/ zeama de varza sau doua linguri de oret isi gasesc locul. Eu nu pun nimic. Se serveste cu multi ardei iuti, in otet.
Sa aveti pofta.
Recent Comments