1_IMG_0172  3_IMG_0203 4_IMG_0214 5_IMG_0227

Va marturisesc ca sunt un mare iubitor de peste asa ca era inevitabil sa nu va recomand o ciorba buna. Ciorbe bune de peste sunt multe, numarul retetelor probabil il depaseste pe cel al specilor de peste insa eu va impartasesc reteta mea, pe care cei din jur o apreciaza. Este o reteta usor de abordat, care poate fi adaptata pe gustul oricui. Eu pestele il cumpar din Obor si sunt multumit, iar la ciorbe folosesc cel putin trei feluri de peste pentru a da savoare preparatului.

Ingrediente:

600 g mix de peste: crap (de preferat capul), stiuca, chefal, platica

2 rosii mari pasate/ 200 ml suc de rosii

2 l apa

1 buc. ceapa mare

1 buc. telina mica

2 morcovi medii

1 buc ardei capia

1 buc ardei iute (optional)

Zeama de lamaie (din ½ lamaie)

O legatura de patrunjel

O legatura de leustean (optional)

Piper proaspat macinat

Sare

Mod de preparare:

Curatati si spalati bine pestele. Incercati sa-l fierbeti pe cat posibil intregi, timp de 15 minute, cu putin piper boabe. Scoateti pestele si strecurati fiertura cu ajutorul unei site sau ce aveti similar la indemana. Pestele puteti sa-l taiati in bucati mici sau medii, dezosat sau nu. Eu prefer pestele in bucati medii si prefer sa ma lupt cu el asa cum este, cu oase. In schimb, pentru copii este de recomandat pestele dezosat.

Adaugati in apa rezultata legumele si rosile/ sosul de rosii. Legumele pot fi tocate, taiate marunt sau fierte intregi. Eu prefer sa pastrez legumele in corba, cu exceptia cepei, asa ca le tai marunt. Fierbem tot amestecul timp de 30 minute la foc mediu sau timp de 45 minute la foc mic. Prefer sa nu aglomerez ciorba cu tot felul de legume pentru ca, in fond, vedeta este pestele.

Cand legumele sunt fierte bine, scoateti ceapa si telina, adaugati pestele deja fiert, adaugati zeama de lamaine si condimentati dupa gust si lasati la fiert, la foc mic, inca 2-3 minute. Nu uitati patrunjelul si, daca este pe gustul vostru, leusteanul. Ardei iute adaugati la ultimul clocot.

Numar de portii: 4 – 6

Timp de preparare: aprox. 60 min.

.