In acest sfarsit de saptamana am dat frau liber poftelor si am gatit o ciorba ardeleneasca de vitel. Nu ciorbita, nu vacuta, ci o ciorba buna de vitel de casa. De ce ardeleneasca? Pentru ca se savureaza cu smantana multa, are cartofi si nu este excesiv de acra. Este foarte important sa o gatiti la foc mic.
Ingrediente:
600 – 800 gr oase de vitel cu carne (eu am utilizat boua bucati generoase din sirea spinarii si coada)
2 l apa
300 ml suc de rosii
3 – 4 cartofi
2 morcovi mari
1 buc ceapa rosie mare
1 buc ardei capia
1 buc radacina patrunjel
1 buc radacina pastarnac
1 leg. Patrunjel
¼ telina mare sau ½ telina mica
½ ceasca otet de mere
Smantana (o adaugi direct in farfurie)
1 fir de cimbru
Piper proaspat macinat
Sare
Mod de preparare:
Spalati bine carnea si legumele. Puneti bucatile de carne la fiert impreuna cu ceapa, morcovii, ardeiul, patrunjelul si pastarnacul, la foc foarte mic. Legumele puneti-le intregi pentru ca dupa aproximativ o ora, le scoatem. Carnea va fierbe inca cel putin o ora, tot la foc mic, pentru ca tot gustul sa se regaseasca in zeama. Legumele, dupa ce le-am scos, le taiem cubulete cu exceptia cepei si telinei de care nu mai avem nevoie si a ardeiului kapia pe care-l tocam cu ajutorul unui cutit. Le vom adauga inapoi, in ciorba, spre final. Dupa ce carnea a fiert bine, adaugam sucul de rosii, cartofii curatati si taiati cuburi continuand sa fierbem compozitia timp de aproximativ 15 minute pana cand cartofii sunt aproape moi. Tot acum adaugam si crenguta de cimbru. La final, adaugam legumele fierte si taiate cubulete, otetul, sarea, piperul si patrunjelul si lasam ciorba la fiert inca 2-3 minute.
N-are niciun sens fara smantana.
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: aprox. 3 ore
Recent Comments