Poate te intrebi cum poate fi o ciorba de perisoare ardeleneasca sau neardeleneasca. Pai poate. Pe meleagurile ardelenesti ciorba de perisoare abunda in smantana si cimbru, pe cele moldovenesti in acreala si zarzavat. In fond, ciorba de perisoare este buna indiferent unde o mananci. Deopotriva, imi place atat cea ardeleneasca cat si cea moldoveneasca. Pe cea dintai o savurez cu paine grea, plamadita cu cartof si lasata peste noapte, pe cealalta o savurez cu mamaliga tare, rece, taiata cu ata. Dar tot perioare sunt!

Astazi iti dau o reteta de ciorba ardeleneasca, dreasa cu smantana si iaurt, cu mult cimbru.

Ingrediente (pentru o oala de 3/ 3,5 l):

500/600 g carne tocata (amestec vita porc)

2 buc. morcovi maricei

2 buc. cepe potrivite

1 buc. ardei capia

½ radacina de telina

2 oua

1 buc rosie

3-4 linguri bulion

1 ceasca mica de orez

250-300 g smantana grasa

150 g iaurt

½ legatura patrunjel

1 lg. ulei

Otet de mere

Cimbru uscat

Piper

Sare

Mod de preparare:

Perisoarele se obtin framantand bine carnea tocata cu orezul, cimbru, un ou, putin patrunjel tocat, ulei, sare si piper. Iti recomand cimbrul uscat cu crenguta cu tot, pentru ca crenguta o las apoi la fiert, in ciorba.

Morcovii se toaca impreuna cu ardeiul si rosia, nu foarte marunt, dupa care se pun la fiert impreuna cu bulionul pret de aproximativ o ora, la foc mic. Dupa aproximativ jumatate de ceas, adaugi si perioasoarele incet, sa nu se imprastie. Ceapa se poate fierbe intreaga sau tocata marunt, in functie de preferinte. Ciorba cea mai buna se prepara la foc mic. Deasupra se aseaza crengutele de cimbru, pentru a da preparatului o aroma inconfundabila.

Smantana si iaurtul le mixam bine cu un galbenus de ou, se dilueaza cu 2-3 polonice de fiertura din ciorba si le adaugam la final, dupa ce am oprit flacara. La final asezonam si acrim dupa gust. Patrunjelul tocat potrivit completeaza peisajul.

Se consuma cu pofta dar in cantitati potrivite.

P.S.: Berea din imagine este o coincidenta si se consuma ori cu ceva timp inainte, ori cu ceva timp dupa. Niciodata nu impreuna.

Sa aveti pofta.