Ciocolata de casa imi aduce aminte de copilarie, de perioada in care puteai sa consumi oricand si oricat fara sa te ingrasi! Imi aduc bine aminte ca era una din marile mele slabiciuni iar de fiecare data cand aveam ocazia sa mananc, o faceam pana la ultima bucatica.
In amintirea acelor vremuri, va fac cunoscuta o reteta de ciocolata de casa foarte buna pentru nostalgici, adaptata zilelor noastre.
Ingrediente:
600 g lapte praf alimentar
250 g unt gras (80%/82%)
120 g zahar
90 g cacao pudra
50 g zahar brun
240 ml apa
1 plic zahar vanilat si 1 plic zahar vaniliat
Optional: nuci/ stafide/ alune/ migdale.
Mod de preparare:
Turnam apa intr-o oala de dimensiuni medii (3 sau 4 litri) dupa care o aducem la punctul de fierbere. Adaugam zaharul, zaharul brun, zaharul vanilat si vaniliat, dupa care le lasam la fiert pret de aproximativ 10-15 minute, la foc potrivit, invartind constant, pana cand compozitia devine siropasa. In functie de timpul de fierbere, obtinem un sirop mai diluat sau mai dens iar in functie de textura siropului vom obtine o ciocolata de casa usor moale sau solida.
Separat, intr-o cratita, topiti untul si adaugati-l peste sirop, dupa care omogenizati bine compozitia, in asteptarea laptelui praf. Intr-un bol distinct amestecati laptele praf cu cacaua.
Adaugati treptat, amestecand energic, laptele praf cu cacaua peste siropul si untul topit. Este important sa va miscati repede pentru a evita racirea si intarirea compozitiei. Turnati/ asezati compozitia intr-o tava de aprox. 36-38 cm/ 20-22 cm. Puteti utiliza hartie de copt sau folie de plastic. La final, in functie de preferinte, presarati nuci/alune/ stafide/ migdale si presati-le usor astfel incat sa se incorporeze in compozitie.
Pentru rezultate optime, pastrati compozitia aproximativ trei ore la rece.
Sa aveti pofta.
Recent Comments