Bucătăria mediteraneeană este demențială și nu cred că este doar o constatare personală. Mânați de trendul cultului pentru fructe de mare, îți este greu să mai găsești ființă din lumea civilizată care să nu le fi consumat cel puțin o dată în viață.

Dincolo de trend, fructele de mare, împreună cu peștele, se consumau încă din cele mai vechi timpuri. Iar atunci nu era (neapărat) un trend, ci mai degrabă o necesitate. Omul consuma ce îi dădea marea sau muntele, în funcție de zona geografică.

Caciucco este opera pescarilor care, sătui de pește prăjit, și-au căutat sațietatea în preparate fresh, o combinație ușoară de pește, fructe de mare, legume aromate și ierburi. Și a rezultat ceva fabulos.

Ingrediente:

1 – 1,5 kg Mix de pește (doradă/ scorpie de mare/ barbun etc. – o varietate cât mai mare de pești)
1 buc. calamar
1 buc. sepie
½ kg creveți
½ kg midii și/sau vongole
300 ml pulpa de rosii
300 ml vin rosu sec
5-6 căței de usutoi
salvie
1 ceașcă ulei de masline
1 linguriță pastă de tomate (ușor acidă)
zeama de lămâie (după gust/ opțional) plus puțină coajă rasă
sare
piper

Mod de preparare:

Nu cred că mai are rost să menționez partea cu curățatul și spălatul dar menționez că păstrăm creveții cu tot cu capete (sucul din capete are o aromă incredibilă). Usturoiul, strivit din lama cuțitului, se călește ușor în uleiul de măsline, după care adăugăm salvia, ca să-și elibereze aroma. Eu am folosit o oală din fontă emailată de 7 litri (aproximativ 8 – 10 porți). Adăugăm calamarul și sepia, ambele porționate și peștele curățat însă întreg (tot cu capete) preț de câteva minute, pe fiecare parte și adăugăm pasta de tomate și pulpa de roșii. Lăsăm totul la foc mic preț de aproximativ 10 minute după care adăugăm vinul și creveții. Acoperim cu capac, la foc mic. Spre final, adăugăm midiile și/sau vongolele, zeama se lămâie, coaja rasă, sare și piper.

Timpii sunt relativi dar principiul de fierbere în funcție de textură este clar. Începem cu ce fierbe mai greu și terminăm cu ce necesită tratament termic minim. Musai să folosiți și scorpie de mare, face tot jocul. Ar trebui să vă iasă exact ca în fotografii.

Să aveți poftă.