IMG_7376_! IMG_7380_!

Astazi mi-am propus sa va prezint o alta versiune a borsului meu de peste. Pentru ca mi-am inceput ziua cu acest gand, printre alte provocari profesionale cotidiene, m-am asigurat ca apuc sa trec pe la pescarie inainte ca aceasta sa inchida. Rar se intampla sa reusesc sa ajung inainte de a trage oblonul insa astazi m-am abitionat. De putin timp frecventez o mica pescarie pe care o gasiti in Piata 1 Mai din Bucuresti (Pescaria “La Eugen”) unde se intampla sa gasesc ce am nevoie, in functie de zi, atunci cand nu am timp de Hala Obor. M-am decis sa sabotez marii retaileri si sa ma concentrez pe comerciantii autohtoni. Am cumparat un crap eviscerat (cca. 1,7 kg) si nisetru (cca. 1 kg) ambii simpatici si proaspeti. N-am avut norocul sa gasesc si somn, ca altfel o puneam de un storceag. Alta data.

Asadar, am pregatit un bors de peste, o reteta diferita de cea deja postata cu ceva timp in urma.

Ingrediente:

1,5 – 2,0 kg crap

0,8 – 1,0 kg nisetru (2 sau 3 medalioane)

4 l apa (sau supa de peste)

1 legatura albituri (1-2 buc. radacina patrunjel/ 2 buc. pastarnac)

2 buc morcovi potriviti

1 buc ardei capia rosu

1 buc telina mica

1 buc ceapa rosie mare

200 ml suc de rosii

1 legatura patrunjel proaspat

3-4 linguri de otet

Sare

Piper

Mod de preparare:

In prima faza pregatim pestele, pe care il spalam si il curatam bine. Curatatul crapului presupune indepartarea solzilor si, in cazul in care se impune, eviscerarea lui. Ulterior il filetam, punem fileurile deoparte, in timp ce capul, coada si spinareale punem la fiert intr-o oala de 5 litri. Medalioanele de nisetru le sectionam in cate doua bucati, urmand ca bucata de coloana cu cartilaj sa le punem la fiert impreuna cu resturile de crap, timp de aproximativ o ora, la foc mic.

Nota bene: Cantitatea de este mare pentru ca borsul se prepara la foc mic, urmand ca supa obtinuta sa scada la jumatate.

Intre timp taiati fileurile si bucatile obtinute prin sectionarea medalioanelor de nisetru in bucati potrivite si tineti-le la rece pana cand le vom adauga in bors.

Spalati si curatati legumele pe care le vom fierbe in supa de peste. Supa rezultata din fierberea resturilor o strecuram dupa care adaugam legumele pentru inca jumatate de ora, la foc mic. Dupa ce legumle si-au eliberat aromele, le indepartam. Practic, vom obtine o supa de peste si legume, destul de concetrata si cu o textura consistenta. Adaugam sucul de rosii si bucatile de peste si le fierbem la foc mic pret de inca 20 minute, dupa care adaugam otetul, sarea piperul si patrunjelul tocat marunt. Eu nu pastrez legumele dar nu este musai sa va luati dupa mine.

Obtinem o oala de 3 litri de bors bun (fara bors). Se consuma cumpatat cu ardei iute, paine prajita sau mamaliga tare.

Sa aveti pofta.