Istanbul poate fi o experienta culinara unica! Incepand cu localurile discrete si pana la street-food, turcii se pricep la ceea ce presupune mancarea buna si stil temperamental de vanzare. In vizitele mele destul de dese in Istanbul, de fiecare data mi-am facut timp sa ajung sub podul Galata care leaga zona Tacskim-Tunel de Sultanahmet, si care este “dotat” cu cateva restaurante si streed-food spot-uri. In vreo doua locuri gasesti ceea ce numesc ei balik ekmek (peste in paine), un preparat simplu si delicios care iti poate schimba cu totul parerea despre macrou. Este un preparat cu servire rapida care face toti banii si care, paradoxal consistentei reduse, are un gust special.
Eu am luat reteta de sub pod iar singurul element pe care mi-am permis sa-l schimb este painea, pe care am inlocuit-o cu o ciabatta simpla. Dar reteta originala este cu paine (franzela), cea pe care o gasiti si in Bucuresti. Este identica.
Ingrediente:
90/100 g file de macrou (neafumat)
½ ceapa rosie
½ rosie proaspata
1 buc. ciabatta
½ legatura patrunjel proaspat
Zeama de la ½ lamaie
1 lingurita maioneza light
½ lingurita ulei de masline extravirgin
Sumac
Piper proaspat macinat
Sare
Mod de preparare:
Macroul se spala bine, se tapeaza cu un prosop de hartie si se aseaza pe o tigaie din teflon incinsa in prealabil, pe partea cu pielea. Pentru a ramane suculent, il gatim maximum 3 minute pe fiecare parte, la foc potrivit, stropit cu suc de lamaie si asezonat cu sare si piper.
Ceapa, rosia si patrunjelul se toaca marut, din cutit, se asezoneaza si se amesteca cu patrunjelul, uleiul de masline si sumacul.
Taiem in jumatate, pe orizontala, chifla de ciabatta sau jumatatea de paine, dupa care partea de jos o ungem cu maioneza. Montam macroul pe felia de ciabatta, peste care adaugam tocatura de legume. Exista controverse cu privire la maioneza, insa asa este reteta. La nevoie, o inlocuiti cu iaurt gras.
Nimic mai simplu. Merge bine cu cartofi la cuptor sau prajiti, insa reteta autentica este fara garnitura.
Sa aveti pofta
Timp de preparate: 15 minute
Portii: 1 portie.
Recent Comments