O fi ele vremuri rele dar poate că ne vor învăța să apreciem mai mult socializarea și ritualul mesei în familie. Când nu ieșim – din responsabilitate față de cei din jur – realizăm cât de scumpă e normalitatea și cât de nefiresc este să nu poți face ce puteai să faci, în mod normal, cu minime eforturi.

Este o perioadă în care trebuie să susținem restaurentele, prin comenzi la domiciliu, însă în egală măsură este momentul în care putem să experimentăm gusturi pe care le găseam doar în oraș.

Mai jos îți prezint câteva preparate pe care, fără prea mare efort, poți să le pregătești în casă.

1. Aripioare crispy

Am tot făcut când mi se făcea poftă de aripioarele unui mare lanț de restaurente de tip fasf-food :). Este guilty pleasure-ul meu deși încerc să fug de ele.

Ai nevoie de aripioare (fără vârfuri), făină tip 000 (eu nu folosesc fulgi de porumb), lapte bătut, fulgi chilli (dacă le vrei picante), boia afumată, coriandru boabe (opțional), piper și sare. Evident, mult ulei, pentru că le vrei pregăti fie în friteusă, fie într-o tigaie sau cratiță adâncă, în baie de ulei. La un kilogram de aripioare ar trebui să-ți ajungă jumătate de kilogram de făină și 750 ml de lapte bătut.

Pui aripioarele preț de o oră-două în lapte bătut și le lași în frigider, acoperite cu folie alimentară. Pisezi bine condimentele și le amesteci cu făina. Scurgi bine aripioarele de laptele bătut și le tăvălești prin făinădupă care le scuturi bine. Le prăjești preț de aproximativ 10 minute (sau până prind crustă aurie), le scurgi și le mănânci cu poftă. Evident, cartofii prăjiți sunt obligatorii. Mai poți folosi pesmet în loc de făină, dar e o chestiune ce ține de gusturi.

2. Fish & chips

Ai nevoie de cod congelat iar în comerț se găsește cu ușurință. De asemenea, ai nevoie de făină de orez (sau normală), o sticlă de Guiness (sau bere brună), 1-2 cuișoare, piper și sare. Pentru cartofi ai nevoie de …cartofi, de preferat mari și fără prea multe defecte (există cartofi speciali pentru prăjit).

Teoretic e mai complicat să faci cartofii decât peștele, dacă respecți cu sfințenie cutuma, însă îți sugerez să-i prăjești pur și simplu, că nu suntem în Irlanda. Când vor veni vremuri mai bune, o să detaliez chestiunea cu cartofii prăjiți.

Peștele îl decongelezi și-l porționezi în bucăți generoase. Ideal este să-l decongelezi la temperatura frigiderului. Pentru amatorii de produse proaspete, cod proaspăt la noi nu vei găsi.

Tapezi peștele cu șervețele pentru a îndepărta excesul de apă, asezonezi și lași la rece timp de o oră să intre sarea în el și să-l dezhidrateze puțin.

Între timp pregătești butter-ul din făină, bere și condimente. Este recomandată făina de orez dar și cea convențională se descurcă bine. Amesteci berea cu făina până obți un amestec omogen (seamănă cu compoziția pentru clătite), condimentezi, și treci peștele pudrat prin compoziție. Pudrarea te ajută să nu se împrăștie butter-ul și, foarte important, să lași excesul de butter să se scurgă de pe pește. Să rămână doar cât trebuie.

Peștele se prăjește în unei incins (aprox 170 grade, dacă ai friteusă) timp de 7-10 minute. Nu pune multe bucăți la prăjit simultan că nu sunt șnițele și se vor prinde.

Se consumă cu sosuri de prin frigider, de preferat tartar.

 

3. Burger

Aici discuția este simplă, depinde de disponibilitate:

Varianta 1 – cumperi burgerii formați, ambalați, pe care îi asezonezi și îi pui pe grătar/ tigaie grill/ tigaie fonta iar chiflele le cumperi proaspete sau congelate.

Varianta 2 – cumperi carne tocată de vacă (pulpă și piept), prepari și formezi singur burgerii iar chiflele le coci tu (re Adi Hădean un post cu o rețetă fenomenală pe bază de unt, lapte, apă)

Sosul poți să-l prepari tu (sos barbecue) la foc mic, cu sos de rosii, boia afumata, sahăr brun, oțet balsamic, sare, piper, puțin unt și ulei de măsline (eu pun și cimbrișor).

Dacă alegi să faci singur amestecul de carne, mergi pe carne, piper și sare. Simplu, nu dai greș. Dacă vrei să legi un ou, ești liber s-o faci însă atenție la textură, să nu se dezintegreze mai degrabă.

Carnea o prepari, în funcție de posibilități, pe grătar sau pe aragaz. Dacă ai o tigaie din fontă folosește-o cu încredere pentru că dă gustul specific de fript pe plită. Noște legume coapte și ceapă caramelizată în zahăr brun și oțet balsamic se potrivesc de minune.

Eu îmi fac totul singur, doar vaca nu o cresc eu.

4. Ribs

Aici vriantele sunt multe: marinate, uscate, cu sos sau fără, dulci sau doar aromatizate. Eu le fac cu un rub uscat de condimente și atât.

Fac un amestec de sare, piper, boia afumată, semințe de fenicul, usturoi uscat, cuișoare (una/ două bucățele că altfel omori gustul) și zahăr brun cu care frec coastele (fără ulei, fără alte leacuri). Mai deviez de la condimentele enumerate, în funcție de starea de spirit, dar procedeul rămâne același.

Coastele le iau, evident, nemarinate și le îndepărtez pielița de pe partea cu oasele, cu ajutorul unui șervețel uscat, în prealabil.

Le învelesc în staniol alimentar, astfel încât să nu curgă nimic din ele (împăturire atentă) și le pun direct pe grila de la cuptor, eventual cu o tavă sub în caz că am surprize cu sucurile.

Între trei și patru ore, la 140-150 grade, sunt suficiente pentru a obține un gust fenomenal, după care le las să se răcească ușor. Se vor despica de pe oase.

5. Shaorma

Dacă ai lipii deja cumpărate, te poți folosi de ele deși nu sunt ca cele proaspete. Dar dacă ai timp, le poși face tu, în tigaie, cu aluat de pâine și ceva semințe de susan peste. Sunt multe rețete online, eu le fac mai mult naan și ma asigur că semințele de susan se coc puțin pe foc direct pe ochiul de la aragaz.

Apoi, piept sau pulpă dezosată de pui, grill sau la tigaie, de preferat fontă, ciopârțite ulterior și asezonate cu zatar (dacă ai), sare, piper, sumac (dacă știi ce e), chilli.

Când ai carnea gata, o pui în lipie cu mult pătrunjel proaspăt tocat și ceva iaurt cu usturoi. Sau o faci ca la șaormerie, cu cartofi, legume, maioneză și altele.

Toate rețetele se fac repede și par mai complicate decât sunt în realitate.