Sunt vremuri grele, asta știm cu toții. Stăm în case ca popândăii pentru că așa este cel mai bine pentru toată lumea. Statul cu deciziile și noi cu respomsabilitatea, pentru că așa trebuie să fie. #StămAcasă cât va fi necesar și ne vom descurca noi, că țărișoara asta a trecut prin vremuri mult mai tulburi.

Acum, că tot suntem blocați iar aprovizionările merg mai greu, din cauze ce țin de restricții de circulație, vă dau câteva idei de preparate culinare din bucătăria italiană pe care le puteți improviza cu ce aveți prin casă, dacă nu prea mai aveți, dincolo de iahnie de fasole, ciorba de legume si cartofi prajiti. De ce din bucătăria italiană? Pentru că se fac repede iar timpii de așteptare nu implică efort, deci puteți să faceți și altele prin casă. În plus, îi sprijinim pe frații noștri italieni. Desigur, când vine vorba de ingrediente, unii le avem pe unele, alții pe altele, însă – la nivel de probabilități – e posibil se le aveți pe toate. De data aceasta este sunt posibile și improvizațiile, că na, nici drojdia nu mai e ce-a fost.

1. Paste aglio, olio e peperoncino (AOP)

Simple și foarte gustoase, se fac extrem de repede și nu necesită mari inginerii, cu excepția atenției la cantități.

Ai nevoie de paste, ulei de masline, usturoiu, ardei iute, pătrunjel proaspat și, pentru cine are noroc, parmesan. Netul este plin de rețete însă eu merg pe varianta facilă: fierb pastele și le termin în sos aproximativ doua minute. Sosul constă în ulei, cu ardeiul si usturoiul sotate, puțină apă de la paste (pentru amidon – cam un polinic la 2 porții). Nu o sa te certe nimeni daca stingi sosul cu putin vin alb sec. La final, parmesan ras și patrunjel tocat, nu foarte mărunt. Dacă n-ai, aia e. În maximum 12 minute e gata totul.

2. Risotto cacio e pepe

Rețetă inventată, de nevoie și în vremuri grele, de Massimo Bottura pentru a salva producția de parmesan din Modena, distrusă de un cutremur (vă invit să vizionați Chef’s Table pe Netflix unde Massimo Bottura are un episod dedicat).

Ai nevoie de orez prefiert pentru risotto (cel cu fierbere de 18 -20 minute) dar te poti risca si cu alt orez însă nu garantez rezultatul. O sa îți iasă un fel de pilaf turcesc cu aromă de Modena. Mai ai nevoie de unt, sare, piper și parmesan (sau o brânză uscată). Se folosește aproximativ o mână zdravănă de orez (80-100g) per porție, puțin ulei de masline și apă clocotită (la dispoziție – ori o oală în fierbere ori un fierbător). Sotezi ușor orezul după care îi dai apă clocotită cât cere, amestecând constant timp de 16-17 minute. Se stinge cu unt rece cuburi, direct din frigider, ca să oprească tratamentul termic, apoi se adaugă sare, piper și parmesan. Practic duci totul la 18 minute fierbere (până apucă să se răcească) și câteva minute pentru logistică. Rezultatul, paradoxal, e fabulos.

3. Paste arrabiata

Rețetă pe bază de paste fierte cu suc de roșii. Nu bulion, suc de roșii sau roșii pasate. Mai ai nevoie de ardei iuți (mulți, cât poți duce sau câți ai), un pahar de vodka sau pălincă (asta sigur găsești), ceapă și usturoi, tocate, sotate în ulei de măsline. Începi cu sotatul și termini cu sosul de roșii pe care îl lași să fiarbă preț de 10-15 minute. Dacă ai și busuioc, ești boier, iar sarea și piperul vin de la sine.

4. Pizza Marinara

Este un fel de margherita dar fără mozzarela. Dacă ai mozzarela (sau cașcaval în timp de criză) o transformi în margherita. Dacă nu, rămâne marinara.

Ai nevoie de aluat de pizza pe care pui suc de roșii, foarte puțin usutoroi și, dacă ești norocos și ai în congelator, busuioc. Merge coaptă la 220-240 grade, preț de 9-12 minute, în cuptor electric, pe foaie de copt direct pe grătar (nu te mai complica cu tava) pe ventilație simplă/ programul de ventilație plus coacere sus și jos/ programul coacere jos (una dintre opțiuni). Rezultatele diferă de la cuptor la cuptor dar nu foarte mult. Merită o încercare.

Aluatul e simplu, mai ales dacă ai făină 550 și/sau semola. Dacă le ai, este norocos, le combini în proporții egale, dacă n-ai, mergi cu ce ai. La 500-550 g făină ai nevoie de 250-300 ml de apă călduță, un vârf de sare și unul de zahăr alb, plus o 10 g drojdie uscată sau vreo 25 g drojdie proaspătă. Zahărul te ajută la dizolvarea drojdiei, pe care o lași vreo 10 minute în câteva linguri de apă caldă cu zahăr. Se frământă bine și se lasă la dospit preț de minimum o oră, acoperit. Timpii de coacere sunt aplicabili dacă mergi pe un blat subțire, ceea ce îți recomand.

5. Paste primavera

În situații excepționale – cum este pandemia – asta este cea mai evazivă rețetă. Ai nevoie de paste, puțin ulei de măsline și unt (dacă ai), apă de la paste, și ce găsești prin frigider în materie de legume (tomate, ardei, dovlecei, ceapă, usturoi etc.). Le tai fâșii, le sotezi pe toate în ulei, adaugi untul și un polonic de apă de la paste, după care adaugi pastele și le mai lași un minut-două (dar să rămână al dente). Asezonezi și gata.

Să aveți poftă și #StațiÎnCasă când se impune.