Pentru ca ne apropiem de perioada sarbatorilor, m-am gandit sa va impartasesc doua retete de salate care, de regula, nu lipsesc de pe masa in astfel de ocazii: salata de vinete si salata de icre.

Vi le prezint la pachet pentru ca sunt prea simple pentru a le aborda separat.

 

Salata de vinete:

Varianta 1 – cu maioneza

Ca orice gospodar care se respecta, in fiecare toamna, imi coc singur vinetele astfel incat sa am resurse toata iarna!

Fie ca utilizezi vinete proaspat coapte pe flacara sau pe plita, fie ca le ai congelate, reteta suna cam asa:

400 gr vinete coapte sau congelate

250 – 300 gr maioneza de casa (1 buc galbenus crud, 1 buc galbenus fiert, 1 lingura mustar dulce, zeama din ½ lamaie, 75 – 100 ml ulei de floarea soarelui si 25 – 50 ml ulei de masline extravirgin)

1 buc ceapa alba sau o legatura de ceapa verde

Sare

Piper proaspat macinat

Mod de preparere:

Vinetele se toaca pana devin o pasta. Se poate utiliza si blenderul insa eu utilizez metoda clasica de tocat cu tocatorul de lemn.

Manoneza se prepara dintr-un galbenus crud si unul fiert bine. In prima faza, striviti bine, marunt, galbenusul fiert si frecati-l cu o lingura de mustar dulce. Apoi, adaugati galbenusul crud si omogenizati. Adaugati in mod constant uleiul de floarea soarelui si apoi cel de masline. Cantitatea de ulei este relativa deoarece conteaza mult calitatea oualor (daca sunt de casa sau din comert) si cea a mustarului (cat absoarbe). Adaugati zeama de lamaie si omogenizati. Adaugati vinetele tocate (si stoarse) peste maioneza dupa care adaugati ceapa tocata fin, sarea si piperul. Rezultatul sigur va fi pe gustul vostru.

Varianta 2 – fara maioneza, reteta proprie

De data aceasta, vom folosi:

400 gr vinete coapte sau congelate.

1 buc ceapa alba sau o legatura de ceapa verde.

3 linguri de pasta tahini (pasta de susan)

100 – 150 ml ulei de masline extravirgin

1 lingura ulei de migdale

½ lingurita de chimen

Sare

Piper

 

Mode de preparare:

Tocati vinetele cu ajutorul unui blender adaugand uleiul de masline pana ajungeti la o compozitie omogena. Ulterior, adaugati uleiul de migdale, pasta de susan si ceapa fin tocata, utilizand in continuare blenderul. In fine, adaugati condimentele si sare, dupa gust. Preparatul este asemanator cu cele intalnite pe malurile Bosforului si reprezinta o alternativa foarte buna pe perioada postului.

 

Salata de icre

Salata de icre este preferata mea. Exista o multitudine de retete, mai compexe sau mai simple, insa eu o prefer pe cea simpla si gustoasa. Nu folosesc nici pesmet, nici gris nici cartofi pentru a obtine o compozitie ferma.

Reteta suna cam asa:

50-70 gr icre de crap (sau stiuca)

150 – 200 ml ulei de masline extravirgin

1 buc ceapa alba sau o legatura de ceapa verde

Zeama a ½ lamaie

50 ml apa minerala (carbogazoasa)

Piper proaspat macinat

Sare (daca icrele nu sunt destul de sarate)

Mod de preparare:

Pentru inceput mixati icrele intr-un bol, cu ajutorul unui mixer, pentru a va descotorosi de eventualele pielite din icre. Acestea vor ramane pe capetele mixerului. Adaugati in mod constant uleiul de masline si mixati pana cand observati ca au ajuns la saturatie iar apoi zeama de lamaie. In mod normal veti adauga tot uleiul. Anumite retele recomanda pesmentul, grisul sau cartoful fiert pentru a da consistenta. Eu prefer sa simt in principal doar gustul de icre, iar compozitia va fi destul de densa astfel incat sa nu fie nevoie sa utilizati alti intaritori. Stropiti compozitia cu apa minerala, usor, in timp ce mixati, pana observati ca icrele au devenit pufoase insa fara a se inmuia prea tare. La final, adaugati ceapa tocata fin, piperul si sarea (daca este nevoie).

Cu sau fara trimitere la traditii, salatele isi pot face loc pe masa de Craciun.

Sa aveti pofta!