M-am decis să vă expun în câteva episoade experiențele mele privind cumpărarea cărnii. Nu fac clasamente, nu excud sau includ în lista mea magazine cu alte intenții decât cele ce țin de propria-mi experiență. Dar m-am gândit că poate e util cuiva, în caz că nu-i pică fisa repede.

Astăzi discutăm de carne și de câteva locuri care se încadrează în parametri de mai jos:

  • Nu sunt low-cost și nici premium, încadrându-se în segmentul de prăvălii cu un raport calitate/ preț bun.
  • Am exclus hipermarketurile, despre ele vom vorbi altă dată.
  • Am inclus și unitățile cu vânzare mixtă de produse, dar care au și carne bună.
  • Sunt locuri din care cumpăr cu încredere, până la proba contrarie.
  • Sunt localizate în București și zona periurbană.

Așadar, să-i dăm bătaie,cu mențiunea că ordinea este irelevantă:

Atelierul de Pastramă.

O găsești la câteva sute de metri de Mall Vitan, în direcția către Mihai Bravu. Dar te ajută Waze sau Google Maps. Au carne variată și cu un aspect foarte plăcut. Personal, am încercat pastrama de berbecuț, atricotul de vacă și ceva frigărui. Per ansamblu am fost mulțumit iar prețurile nu sunt mari. N-aș putea spune că au ceva special dar sunt atenți la detalii. Asta se întâmpla acum câteva luni bune, sper să nu se fi schimbat ceva în sens negativ.

Altin Bicak Kasabi 

O știu de mulți ani, cred ca o fi vreo zece. N-am mai fost de ceva timp dar imi aduc aminte cu plăcere contrasul între zona în care se află și ce găsești înauntru. Este situat pe strada Ritmului, pe lângă fosta autogară (nu știu dacă mai există). Adevărul este că fac un humus proaspăt excelent și cotletele de berbecuț țin minte și acum că erau foarte fragede (sau poate că le-am fătit eu bine atunci). De asemenea, tocăturile nu sunt deloc rele.

La Nas (Mogoșoaia)

Cred că ați auzit de carmangeria asta, pe care toată lumea o asociază cu micii. Da, sunt foarte buni. Rar am găsit un mix de mici așa reușit, dar poate e o chestiune de gusturi. Aduce și pastrama de berbecuț care este destul de bună, uneori poate prea sărată dar – în general – am avut o experiență plăcută. Odată am găsit un atricot de vacă foarte bun dar nu au în stoc tot timpul. Este recomandat să suni și să vezi ce au, după care să dai o fugă. Poți mânca la terasa lor, au un gratargiu foarte bun iar prețurile sunt infime. Este localizată în Mogoșoaia, DN1A, la 3-4 km de centură. În rest, nimic special, cu excepția faptului că nu au POS.

AYT Lider Market

Este un market în care poți rezolva mai multe probleme: carne, conserve, cafea, ceaiuri și cam tot ce vând turcii. Carnea este foarte bună iar kofte și kebab-ul trebuie încercate. Îl găsești la intersecția Mihai Bravu cu Calea Vitan, aproape de Atelierul de Pastramă.

La Negreanu

O carmangerie destul de veche, de prin anii ’90, la ieșirea din București înspre Târgoviște, pe bulevardul Bucureștii Noi, până-n centură, pe dreapta. După parerea mea au cea mai bună pastramă de berbecuț (constant) dar găsești și alte cărnuri: mușchiul de vacă e bun, rasolul, pieptul de porc, cotletele de berbecuț. Prețurile sunt bune însă înainte să te pornești la cumpărături este bine să suni în prealabil.

Meat 2 Eat 

Sunt mai fancy și au cărnuri interesante, dar găsești și alte chestii utile pe lângă carne. Țin minte că am luat o vită bună de la ei (antricot și un T-Bone). Prețurile sunt puțin peste medie. Îi găsești în spatele pieței Domenii, înspre Cașin, la aproximativ 200 m pe dreapta. Oamenii fac treabă bună.

Atelierul de mici

In weekend se întâmplă des să fie coadă până afară. Poate e de la ei, poate de la zonă. Au și produse de carmangerie bune, pâine de covasna și alte multe chestii. Așa cum îi spune denumirea, se poziționează ca experți în mici dar nu-s o revelație. În general sunt buni, carnea proaspătă, prețurile bune și doamnele amabile. Îi găsești pe bulevardul Grivița, în proximitatea Pasajului Grant.

La Prăvălescu

Mie ăștia îmi plac tare. Au de toate și toate-s bune: prăjituri, paine, chifle de burgeri, carne ș.a.m.d. Dacă nu te zgârcești, pleci cu punga plină ca e greu să nu cumperi ce vezi. N-aș putea să spun ce imi place, că-s foarte multe. Îi găsești în proximitatea Pieței Amzei, în centru, unde șade bine prăvăliilor cu dichis.

Ferma Baciu

Totul arată impecabil. Până și veganii ar înghiți în sec. Au mai multe magazine, unul prin Voluntari/ Pipera, unul în Piața Domenii (nu știu statusul lui), Piața Obor, și acum – din ce spun gurile rele – au deschis pe Nerva Traian. Să le mearga bine, au carne buna și imagine fresh. Și au dry aged beef.

La Mircea Măcelaru

Puțini n-am auzit de el, a făcut istorie în rândul amatorilor de cărnuri, cu precădere tocături. Îl găsești în zona Banu Manta/ Mihalache și este unul din cei vechi. Am cumpărat în cateva rânduri și am fost mulțumit. Aș mai lucra puțin la servire dar, per ansamblu, are prețuri corecte și marfă atent aleasă.

Sper că m-am făcut util. Spor la gătit.