10 ingrediente perfecte pentru fructe de mare

Sunt câteva ingrediente cu care nu ai cum să gătești prost când vine vorba despre fructe de mare.  Singura condiție este să te pricepi cât de cât și să sacrifici câteva porții până echilibrezi gusturile, pentru că – nu-i așa? – rețetele curg din degete.

1. Fenicul – plantă perenă cu o aromă foarte dulce, pregnantă, de la care pot fi folosite practic toate elementele: semințele, bulbul, tulpina, frunele. Eu folosesc bulbul și semințele, în toate rețetele cu fructe de mare (ori bulb, ori semințe, câteodată amandouă). Semințele le rumenesc ușor iar bulbul îl toc și-l sotez în ulei de măsline. Schimbă radical gustul mâncării însă n-ai folosi-o în cantități mari pentru că inhibă celelalte arome. 

2. Chilli – nu are nevoie de prea multe prezentări, însă în combinație cu usturoiul pe mine mă dă gata.

3. Usturoi – fie uscat, fie verde, este prietenul cel mai bun al omului. Fie că-l strivești din lamă și-l adaugi la început, fie-l toci mărunt și-l adaugi la final sau îl lași în coajă daca-l supui unui tratatment termic îndelungat, finalitatea este cam aceeași. Un gust foarte bun și foarte comun. Merge foarte bine cu creveții și tentaculele de calamar/ caracatița.

4. Citrice – lămâie, portocală, clementină, lime. Eu le folosesc pe toate, dar nu în aceeșai farfurie. Le evit în cantități mari când optez pentru un sos roșu din cauza acidității, însă în sosuri de vin merg perfect. Inclusiv coaja lămâii dacă este netratată. Lime, cu limită, riști să dai gustul peste cap. 

5. Ghimbir – cu ghibir se gătește pe meleagurile noastre încă de prin secolul al XVI-lea dacă nu mai devreme, cu precădere în ardeal. Are o aromă foarte curată și proaspătă însă câteva felii sau cuburi sunt suficiente. Combinația cu chilli și usturoi generează revelații. Merge în uleiul de măsline încă de când ai aprins focul și se stinge perfect cu vin. 

6. Vin – că tot vorbeam de vin, este nelipsit în bucătăria mea. Iar pentru cei care au impresia că rămân și cu ceva alcool în sânge, îi voi dezamăgi. Nu știu cum e cu wine pairing-ul însă eu folosesc vin alb sec iar alegerea este oarecum naturală. Îl adaug când sting soteul și nu sar de 50 ml la o tigaie de 2-3 persoane. 

7. Salota – ceapa franțuzilor, (mai) măruntă și dulce. Mie îmi place tare deși lucrez mai greu cu ea. Și da, are gust diferit de ceapa noastră. Dacă este măruntă, o las înreagă, curățată, însă depinde ce gătesc. Merge bine în soteuri, paste, risotto, frigărui, plită. 

8. Unt – sfântul și ocrotitorul bucătăriei franțuzești. Părerile sunt împărțite și nu prea țin eu la regulile clasicilor care spun că untul nu are ce căuta cu fructele de mare. Mie-mi place pentru sos, imeidat după ce am stins cu vin. Îi dă consistență și cremozitate.

9. Cimbru – planta sau condimentul meu preferat, în stare naturală, verde (nu uscat). Are o aromă inconfundabilă iar în cantități moderate face minuni.

10. Pătrunjel – merge oricât, în orice, oricând. Nu am măsură când îl folosesc și nu cred ca ar avea rost să am. Merge perfect în combinație cu vinul și usturoiul, și-l adaug doar la final, să-i rămână gustul și culoarea. 

Ordinea nu are relevanță însă cantitatea are. Să le folosiți cu măsură.